fallback

Понижения на повечето азиатски борси

Данните за китайския сектор на услугите, както и за пазара на труда в Европа и САЩ натежаха върху индексите

13:32 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Повечето основни азиатски индекси днес регистрираха понижения, а регионалният индекс се понижи за първи път от 8 дни, след като ръстът в китайския сектор на услугите се забави, а данните за пазара на труда в Европа и САЩ подхраниха опасенията за състоянието на световната икономика, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific без японските индекси се понижи с 0,3% до 442,90 пункта, като почти 3 акции в него поевтиняха спрямо всеки две, които повишиха стойността си. Борсите в Япония остават затворени днес и утре заради празници в страната на изгряващото слънце.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се повиши с минималните 0,07% до 2 440,08 пункта след спекулации, че правителството ще предприеме мерки за избягване на по-сериозен икономически спад. Индексът на бизнес активността в сферата на услугите се е понижил до 56,1 пункта през април при 58,0 пункта през март, сочат данни от проучване на китайското Национално статистическо бюро и Федерацията за логистика и покупки.

В Хонконг Hang Seng загуби 0,3% до 21 249,53 пункта, като акциите на веригата магазини за мъжко облекло Esprit Holdings Ltd. загубиха 4,3% от стойността си до 15,68 хонконгски долара, а тези на производителя на обувки Yue Yuen Industrial Holdings Ltd. поевтиняха с 1,3% до 26,65 хонконгски долара.

Пазарната капитализация на China Construction Bank Corp. намаля с 3,1% до 5,97 хонконгски долара за акция, а тази на Bank of China Ltd. се сви също с 3,1% до 3,16 хонконгски долара за акция, след като държавният сингапурски инвестиционен фонд Temasek Holdings Pte. продаде акции на двете китайски банки за 2,48 млрд. долара с до 4% отстъпка.

Тайванският индекс Taiex отстъпи с 0,2% до 7 659,53 пункта, като акциите на втория азиатски производител на смартфони по пазарна капитализация HTC Corp. загубиха 4,3% от стойността си до 452 тайвански долара, след като от финландския им конкурент Nokia Oyj обявиха, че са подали искове в САЩ и Германия за нарушаване на техни патенти от страна на HTC, Research in Motion Ltd. и ViewSonic Corp.

В Южна Корея KOSPI изтри 0,2%, като акциите на LG Display Co. потънаха с 6,6% до 23 500 вона след съобщения на местни медии, че офисите на втория по пазарна капитализация в света производител на дисплеи с течни кристали са били претърсени за доказателства дали той е придобил законно телевизионни технологии от Samsung Mobile Display Co. От компанията и прокуратурата отказаха коментар.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,2% до 4 428,96 пункта, като акциите на най-голямата местна верига магазини за черна и бяла техника Harvey Norman Holdings Ltd. загубиха 1,5% от стойността си до 2,04 австралийски долара, след като тя съобщи, че печалбата ѝ за първото тримесечие се е свила с 25%.

„Европа ще остане риск за инвеститорите на световния фондов пазар“, заяви Дайен Лин, фонд мениджър в Pengana Capital Ltd. в Сидни. „Като следващ голям проблем се очертава забавящият се икономически ръст и отражението му върху стабилността в ръста на печалбите в Азия", добави тя.

Пазарната капитализация на Westpac Banking Corp. обаче се повиши с 1% до 22,91 австралийски долара за акция, след като кредитната институция обяви ръст на печалбата от 1% на годишна база за първата половина на финансовата година до 3,2 млрд. австралийски долара (3,3 млрд. щатски долара), оправдавайки очакванията на анализаторите.

В Индонезия Jakarta Composite спечели 0,1% до 4 224,00 пункта, докато сингапурският индекс FTSE Straits Times загуби 0,2% до 3 000,94 пункта, но се задържа малко над психологическата граница от 3 000 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още