fallback

Китай ускори отварянето на капиталовите си пазари

Страната увеличи значително средствата, които чуждите инвеститори могат да влагат в акции, облигации и банкови депозити

09:36 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Премиерът на Китай Уън Дзябао започна преориентация на икономическия модел. Снимка: Ройтерс

Китай ускори отварянето на капиталовите си пазари, като увеличи значително размера на средствата, които чужденци могат да инвестират в акции, облигации и банкови депозити, съобщи Bloomberg.

Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай увеличи квотите за квалифицирани чуждестранни инвеститори от 30 млрд. долара до 80 млрд. долара. Офшорните инвеститори ще могат да инвестират допълнителни близо 8 млрд. долара.

“Програмата подобрява нашия опит за мониторинг и регулиране на международните инвестиции и капиталовите потоци”, коментират от китайския регулатор в изявление, публикувано на сайта на органа.

"Това е положителен експеримент за по-нататъшно отваряне на пазара и постигане на конвертируемост на юана”, посочват още от комисията.

Правителството в Пекин, което реши да промени модела, на който се основава икономическия растеж на страната, обеща още тази година да разхлаби контрола върху юана и да либерализира лихвените проценти, за да компенсира забавянето при износа и “охлаждането” на пазара на имоти.

Целта на властите в страната е да разчитат повече на пазарите и на частния сектор, тъй като експортно ориентираният модел на икономиката не е достатъчно устойчив. За това предупреди преди месеци и президентът на Световната банка Робърт Зелик.

Премиерът на Китай Уън Дзябао се опитва да привлече международни инвеститори, след като икономическият растеж на страната се забави заради спада на износа. Пекин отчете най-големия си търговски дефицит от над две десетилетия насам през февруари, след като дълговата криза сериозно отслаби основния пазар на Китай – еврозоната.

“Действията по отварянето на китайските пазари за външните инвестиции определено са позитивен сигнал”, коментира пред агенцията Джеф Пап, старши анализатор в Oberweis Asset Management Inc.

Той допълни, че сумите не са кой знае колко високи и най-вероятно властите предприемат малки стъпки, за да видят как пазарите ще реагират при повече участници.

Анализатори посочват, че правителството дава ясен сигнал, че след забавянето на износа страната не може да си позволи забавяне и на инвестициите. Експерти от Credit Agricole дори прогнозират, че още през този месец може да се очаква намаление на лихвите или на изискванията за задължителните банкови резерви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още