fallback

Промишлените предприятия в Китай отчетоха първи спад на печалбата от 2009 г.

През януари и февруари чистата печалба на компаниите е намаляла с 5,2% на годишна база, показват данни на китайската статистика

10:52 | 27.03.12 г.

Китайските промишлени предприятия през януари и февруари регистрираха първия спад на печалбата от 2009 г. насам заради забавянето на икономиката, съобщи Bloomberg.

Нетната печалба на компаниите за първите два месеца на годината се е свила с 5,2% на годишна база до 606 млрд. юана (96 млрд. долара). За сравнение през януари и февруари 2011 г. печалбата на промишлените предприятия в Китай е отбелязала 34,3% ръст на годишна база.

От 41 основни индустриални категории в 23 е регистриран ръст на печалбата, а в 14 – спад. Петролните рафинерии, коксуващите предприятия и преработвателите на ядрено гориво са регистрирали загуби.

Продажбите на индустриалните предприятия в Китай са отбелязали ръст от 13,4% до 12,1 трлн. юана през първите два месеца на годината, показват още данните.

Чан Дзиен, икономист от Barclays Capital в Хонконг, коментира пред агенцията, че регистрираният спад е тревожен. По думите й Пекин трябва да пристъпи към разхлабване на рестриктивните политически мерки, но едва ли това ще се случи с политиките за ограничения на пазара на имоти.

Данните на китайската национална статистика показват, че заради предприетите мерки на ограничения в сектора са довели до 25% спад на продажбите, както и до трайно намаление на цените на жилищата.

Строителните компании в Китай започнаха да основават фондове за имоти, за да диверсифицират приходите си и да се опитат да запълнят недостига на финансиране.

Агенцията припомня, че през февруари Китай отчете най-големия от 22 години търговски дефицит в размер на 31,5 млрд. долара. Вносът през месеца нарасна с 18,4% на годишна база при очакван ръст от 31 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още