fallback

Политическата чистка в Китай поражда всякакви слухове

Разпространява се непотвърдена информация за неуспешен военен преврат след престрелка в правителствена резиденция в Пекин, пише Financial Times

11:50 | 22.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бо Силай, уволненият миналата седмица председател на Китайската комунистическа партия в Чунцин. Снимка: Ройтерс

Слухове за преврат плъзнаха из китайската столица на фона на най-мащабната политическа чистка от десетилетия. При това дори някои от най-добре информираните правителствени представители са изцяло в неведение за това което предстои, пише Financial Times.

След уволнението на Бо Силай, един от най-влиятелните китайски лидери, от поста председател на Комунистическата партия в Чунцин миналия четвъртък, политиците и обществото са изправени на нокти в очакване на следващото действие на политическата сага.

След краткото изявление за уволнението на Бо, публикувано миналата седмица, строго цензурираната китайска преса не е споменала името му нито веднъж. Още по-малко могат да бъдат открити официални коментари за политическия скандал.

Все пак информация за това което се случва се процежда в интернет и особено в трудните за цензуриране подобни на Twitter микро-блогове. Някои от твърденията появили се в мрежата са крайно невероятни, но други изглеждат автентични.

Според един от тези слухове, който се разпространи мълниеносно в понеделник вечерта, Джоу Юнкан, съюзник на Бо и шеф на китайските служби за сигурност, е опитал да извърши военен преврат, при което е имало тежка престрелка в Джуннанхай – правителствената резиденция в сърцето на Пекин.

Източник на Financial Times, който има връзки в службите посочва, че на Джоу е забранено да прави каквито и да е публични изявления, както и да участва в официални правителствени срещи. Според информацията, с която FT разполага „той вече до известна степен е под контрол“.

Според същия източник Бо е под домашен арест, а жена му е била арестувана по обвинение в корупция - често срещано обвинение срещу изпаднали в немилост високопоставени правителствени представители.

Въпреки че тази информация не може да бъде потвърдена, документи и аудио записи публикувани в интернет предполагат, че членове на семейството на Бо са били разследвани за корупция дори преди неговият доверен полицейски шеф Уан Лидзюн да избяга в щатското консулство в Чунцин, където в началото на февруари потърси политическо убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още