fallback

Pfizer и Biocon прекратяват сътрудничеството

След само година кооперация щатският и индийският концерн се разделят

19:15 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Pfizer се раздели с индийския си партньор. Снимка: Ройтерс

 

Американският фармацевтичен гигант Pfizer и най-голямата индийска компания за биотехнологии Biocon изненадващо поеха по различни пътища.  След малко повече от година двете компании приключват с незабавен ефект партньорството си в разпространението на инсулинови продукти, предаде Ройтерс.

Във вторник двете компании посочиха като причина "индивидуални приоритети". Biocon отдаде през октомври 2010 г., правата за разпространяване на инсулинови продукти на световните пазарни на Pfizer и се надяваше на милиони приходи вследствие на алианса. Сега компанията ще се справя без маркетингов партньор. Акциите на Biocon реагираха със загуби от повече от шест процента.

Двете компании са се съгласили, че в интерес и на двете страни е да продължат самостоятелно инсулиновия си бизнес, заявиха те. Експертите оценяват ранната раздяла като  особено тежък удар за Biocon.

„Развитието е сравнително негативно за приходите от инсулин на Biocon, защото сега тя ще трябва да си намери нов партньор“, заяви Бино Патипарампил, анализатор в Brokerhaus IIFL в Мумбай. Стратегията на Pfizer през последните две, три години се е променила, което очевидно е довело до решението“, добави Патипарампил.

И Bayer в последно време се сблъска с проблеми в Индия. В понеделник германският фармапроизводител бе принуден след съдебно решение да даде лиценз за лекарство срещу рак на местна компания.

Възникващата икономика се възприема от много международни концерни като интересен пазар за растеж. Последните тенденции обаче може дадат повод на западните компании да се замислят повече, преди да експандират и поне да засилят патентната си защита. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още