fallback

HSBC се изтегля от седем азиатски държави

Банката ще се фокусира върху шест основни пазара извън Хонконг и още два, които са важни за бъдещето й

18:02 | 13.03.12 г.

HSBC ще съкрати операциите си в Азия и ще продаде или затвори бизнеса си в седем държави от региона, съобщи Financial Times.

Банката вече продаде звената си за потребителско банкиране в Япония и Тайланд и застрахователните си операции в Азия като част от програмата за преструктуриране на разходите и фокусиране на операциите, припомня изданието.

Питър Уонг, главен изпълнителен директор на финансовата институция за Азия, коментира пред FT, че HSBC ще се фокусира върху шест основни азиатски пазара извън Хонконг, които осигуряват най-бърз ръст на печалбата, плюс още два, които са важни за бъдещето на банката.

HSBC запазва присъствието си в Австралия, Китай, Индия, Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайван и Виетнам, тъй като последната страна е изключително бързо растящ пазар. Банката се изтегля от Бангладеш, Бруней, Макао, Нова Зеландия, Пакистан, Филипините и Шри Ланка.

Напоследък се появиха слухове, че HSBC преговаря и за продажбата на звеното в Корея, което се състои от общо 14 клона, но засега представители на компанията отказват коментар.

Според анонимен представител на финансовата институция някои от пазарите, от които банката се изтегля, действително са изключително малки, но пък са доста доходоносни. Като пример източникът на изданието дава Макао. Затова е много вероятно банката да запази някои операции, свързани с търговското банкиране, което е гръбнакът на дейността на HSBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още