fallback

Нови и вероятно последни преговори с Иран

Ако иранците имат същото отношение, което имаха в Истанбул преди година, тези дискусии ще бъдат много кратки, коментира дипломат

18:23 | 06.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей. Снимка: Ройтерс

Шестте основни световни сили обявиха във вторник, че са готови да проведат нов кръг от преговори с Иран за бъдещето на ядрената програма на страната – стъпка, която много анализатори определят, като последен опит да бъде избегната военна намеса от страна на Израел или САЩ, съобщава Financial Times.

Отваряйки пътя за провеждането на нов кръг от преговори през април, външният министър на Европейския съюз (ЕС) Катрин Аштън е изпратила писмо до Саид Джалели, главният преговарящ от страна на Иран, в което приема предложението му за възобновяване на диалога.

В писмото, където представлява 6-те глобални сили – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай - Баронеса Аштън заявява, че диалогът трябва да е фокусиран върху опасенията на международната общност за иранската ядрена програма.

След публикуването на новината цената на петрола от сорта „Брент“ се понижи с 1,15 долара до 122,67 долара за барел.

Пожелали анонимност западни дипломати заявиха, че след провала на разговорите в Женева, Виена и Истанбул през 2009 г. и 2010 г., гледат на преговорите с известен скептицизъм.

„Ако Джалели има същото отношение, което имаше в Истанбул преди година, тези дискусии ще бъдат много кратки“, посочва високопоставен дипломат. „Ние все пак сме готови да приемем решение, което да бъде приложено стъпка по стъпка. Моето виждане е, че ако иранците са сериозни преговорите могат да стигнат и до трети кръг“.

При визитата си в САЩ в понеделник, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че времето за спиране на иранската ядрена програма по дипломатически път изтича, предупреждавайки, че Израел няма да се съгласи да „живее под заплахата от унижожение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:14 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още