fallback

Очаква се спад на китайското производство и през февруари

Експерти смятат, че китайската централна банка трябва да разхлаби паричната си политика

13:24 | 22.02.12 г.

Производството в Китай вероятно ще се свие за четвърти пореден месец през февруари като индикатор за уязвимостта на икономиката на страната от задълбочаването на дълговата криза в еврозоната.

Предварителните данни за индекса на HSBC и Markit Economics показват, че измерителят остава под 50 пункта, което е белег за понижение в производствения сектор.

„Производствената активност в Китай остава слаба въпреки очакваното възстановяване след Китайската Нова година“, коментира Чан Дзиен, икономист от Barclays Capital в Хонконг. Той прогнозира, че икономическият ръст на Китай ще се свие наполовина през настоящата година.

„Няма значително подобрение при вътрешното търсене, а проблемите на външните пазари също започват да се отразяват, което увеличава рисковете за свиване и на икономическия растеж“, коментира за Bloomberg Цю Хунбин, икономист от HSBC.

Според него централната банка в Пекин трябва да пристъпи към разхлабване на политиката, тъй като инфлационният натиск се засилва.

„Въпреки че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай започва да се забавя, прогнозираме „меко приземяване“ с ръст от около 8% тази година“, допълни Сам Уолш, главен изпълнителен директор на Rio Tinto Group за Австралия.

През януари износът и вносът на Китай през януари отбелязаха понижение за първи път от повече от 2 години. Продължава и спадът на цените на жилищата в 70-те основни градове, следени от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още