fallback

Смесена сесия на азиатските борси

Пазарът ще продължи да бъде доминиран от несигурност дали Гърция ще успее да реализира обещаното понижаване на бюджетния дефицит, коментира анализатор

13:44 | 21.02.12 г.

Основните азиатски индекси се разделиха в движението си към ръст и спад, но регионалният индекс отстъпи от 6-месечния връх, достигнат вчера, след като високите цени на петрола заплашиха с ограничаване на търсенето и ускоряване на инфлацията, понижавайки оптимизма след постигнатото споразумение за втория спасителен пакет за Гърция, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,4% до 127,57 пункта, като на всеки 5 акции в него, които понижиха стойността си, други 4 поскъпнаха.

В Япония Nikkei 225 загуби 0,2% до 9 463,02 пункта, като акциите на Mazda Motor Corp. потънаха с 9,9% до 145 йени, след като японската държавна телевизия NHK съобщи, че компанията подготвя продажба на акции на стойност 100 млрд. йени (1,25 млрд. долара).

Споразумението в еврозоната „е положителна новина за пазара, тъй като облекчава едно от притесненията му“, заяви Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Trust & Banking Co. в Токио. „Пазарът обаче се надигна в очакване на споразумението, така че когато фактът излезе, фокусът се прехвърли върху това дали Гърция ще може наистина да реализира обещанията си за понижаване на дефицита. Пазарът ще продължи да бъде доминиран от несигурност“, добави тя.

Акциите на Panasonic Corp. понижиха стойността си с 1,9% до 710 йени, след като компанията обяви, че планира повторно навлизане на европейския пазар за мобилни устройства със смартфон през април.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се повиши с 0,75% до 2 381,43 пункта, а в Тайван Taiex се понижи с 0,4% до 7 921,50 пункта.

"Ако цената на петрола се повиши, това ще внесе още инфлация в Китай и ще ограничи възможностите на страната да подкрепи икономическия ръст“, заяви Дай Мин, фонд мениджър в Shanghai Kingsun Investment Management & Consulting Co. „Разхлабването на политиката продължава, но с много бавно темпо“, добави той.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,25% до 21 478,70 пункта, макар че акциите на най-голямата азиатска компания за преработка на петрол China Petroleum & Chemical Corp. загубиха 1% от стойността си до 8,76 хонконгски долара заради опасения, че по-високите цени на суровината ще се отразят неблагоприятно на маржовете на печалба.

Пазарната капитализация на Geely Automobile Holdings Ltd. пък намаля с 5% до 3,05 хонконгски долара на акция. В Южна Корея KOSPI спечели минималните 0,07% до 4 316,21 пункта, като акциите на Korean Air Lines поевтиняха с 6,4% до 53 000 вона, след като Deutsche Bank понижи рейтинга ѝ.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 напредна с 0,8% до 4 291,21 пункта, заличавайки натрупани загуби по време на сесията, след като публикуваните стенограми от заседанието на централната банка показаха, че основният лихвен процент е бил запазен на настоящото си ниво, тъй като рисковете за „изключително лош изход“ в Европа „донякъде намаляха“. Членовете на управителния съвет на банката са посочили също, че монетарната политика може да бъде разхлабена при влошаване на икономическите условия.

Акциите на OneSteel Ltd. скочиха с 12% до 82 австралийски цента, което е най-висок еднодневен ръст за последните 3 години, след като компанията обяви, че ще се концентрира върху добива на желязна руда вместо върху губещото си подразделение за производство на стомана.

Пазарната капитализация на National Australia Bank Ltd. се повиши с 1% до 23,40 австралийски долара за акция, а тази на най-голямата кредитна институция в страната по пазарна капитализация Commonwealth Bank of Australia нарасна с 0,8% до 49,47 австралийски долара за акция.

Индексите в Индонезия и Сингапур се повишиха с между 0,1% и 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още