fallback

Инфлацията в Китай поднови ръста си и върна очакванията за политически отговор

По всяка вероятност правителството ще започне да оттегля стимулите си за кредитния пазар, коментират анализатори

09:50 | 09.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната инфлация в Китай отново започна да расте и през януари е достигнала ниво от 4,5 на сто. Така бе сложен край на петмесечна тенденция по отслабване на поскъпването на живота и на масата отново бяха върнати очакванията за политически отговор на ръста на цените, пише Ройтерс.

През декември статистиката отчете годишна инфлация от 4,1 на сто, което бе 15-месечно дъно. За първия месец на годината очакванията бяха това ниво да се запази, но рязкото поскъпване на храните не е позволило това да стане.

През януари хранителните продукти са поскъпнали с 10,5 на сто на годишна база, докато нехранителните отчитат ръст от едва 1,8 на сто.

По правило данните за януари не са особено показателни, тъй като тогава се посреща новата година по Лунния календар и в страната има дълга серия от празнични и почивни дни. Това води до съществени изменения на цените, обясняват анализатори.

Въпреки това обаче поскъпването на живота дава основание да се очаква, че мерките за насърчаване на кредитирането ще изчезнат и едва ли ще има ново понижение на нивото на задължителни резерви на банките.

Именно многото почивни дни през януари са довели до решението за отлагане на данните за промишленото производство, инвестициите и продажбите на дребно през месеца. Всички те ще бъдат комбинирани с резултатите за февруари и ще бъдат обявени тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още