fallback

Добрите продажби подкрепиха печалбата на Nissan

Компанията се възстановява по-бързо от Toyota и Honda, както от земетресението от миналия март, така и от наводненията в Тайланд

13:15 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Nissan Qashqai. Снимка: KhE é¾™, лиценз: CreativeCommons

Nissan Motor отчете 3,6% ръст на печалбата си за четвъртото тримесечие на миналата година, позовавайки се на добри глобални продажби, съобщава Ройтерс. Компанията запази и оптимистичната си прогноза за годината.

За периода октомври – декември 2011 г., вторият по големина производител на автомобили в Япония отчете оперативна печалба от 118,1 млрд. йени – малко под очакваните от анализаторите 122,6 млрд. йени. 

Според японските счетоводни стандарти, по които се отчита Nissan, печалбите от Китай се включват към оперативната печалба. Нетната печалба на компанията се е повишила с 3,2% до 82,67 млрд. йени.

Сред трите основни автомобилопроизводители в Япония, Nissan се възстановява най-бързо, както от земетресението от миналия март, така и от наводненията в Тайланд, които нарушиха доставките на части. Компанията успя да реорганизира доставките на резервни части от глобалната си мрежа доста бързо.

Популярността на новите модели на Nissan, кросоувърите Rogue и Juke, също помогна за добрите резултати.

За фискалната година, приключваща на 31 март, Nissan запази прогнозата си за оперативна печалба от 510 млрд. йени. Очакванията на анализаторите са за печалба от 547 млрд. йени. Nissan потвърди и прогнозата си за годишна нетна печалба от 290 млрд. йени.

Лидерът на японския пазар Toyota прогнозира годишна нетна печалба от 200 млрд. йени, докато третият по-големина японски производител на автомобили Honda Motor прогнозира нетна печалба от 215 млрд. йени.

И двете компании се отчитат по американските счетоводни стандарти, при които печалбите от Китай се включват към нетната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още