fallback

Излишъкът по текущата сметка на Япония се е понижил до 15-годишно дъно

Ситуацията е извънредна и отразява ефекта от земетресението, наводненията в Тайланд и проблемите с ядрената енергетика, посочва японски икономист

11:55 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

През 2011 г. излишъкът по текущата сметка на Япония се е понижил до най-ниските си нива от 15 години, тъй като спирането на ядрени мощности в страната след земетресението през март повишава енергийния внос, съобщава Financial Times.

През 2011 г. текущата сметка на Япония – широкоспектърен показател за търговията и инвестиционните потоци – е достигнала излишък от 9,63 трлн. йени, понижавайки се с 44% спрямо предходната година.

Рекордният спад е следствие от отчетения през годината търговски дефицит – първият от 1980 г. насам, се казва в изявление на японското финансово министерство.

Миналата година износът на страната се е понижил с 1,9%, повлиян от силната йена и спада на търсенето на чуждестранните пазари. В същото време вносът в Япония е нараснал с 15%.

Въпреки това, поради възвращаемостта от огромните японски инвестиции в чужбина, текущата сметка регистрира излишък, равен на около 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За миналата година нетната печалба от дивиденти и лихви възлиза на 14 трлн. йени спрямо 11,7 трлн. йени през 2010 г.

„Според нас ситуацията е извънредна и отразява ефекта от земетресението, наводненията в Тайланд и проблемите с ядрената енергетика“, казва Такуджи Айда, икономист на UBS в Токио.

„Ако през 2012 г. глобалният растеж  се окаже устойчив, Япония може да компенсира допълнителните разходи за енергия чрез повишаване на износа“. Според Айда, Япония може да задържи излишъка по текущата си сметка поне до 2050 г.

Данните вероятно ще принудят правителството да потърси начини за ограничаване на разходите за внос на енергия в момент, когато едва 3 от 54-те ядрени реактора в страната са в експлоатация.

През декември излишъкът по текущата сметка на Япония възлизаше на 304 млрд. йени, отбелязвайки 10-ти пореден месец на спад след земетресението през март.

Правителството в Токио все още не е изяснило политиката си по въпроса за използването на ядрена енергия в светлината на катастрофата във Фукушима.

По оценки на японската агенция за природни ресурси и енергия (ANRE) цената за компенсиране на спрените енергийни мощности в страната за фискалната година, приключваща в края на март, възлиза на 2,4 трлн. йени.

За фискалната 2012 – 2013 г. тези разходи се очаква да нараснат до 3,1 трлн. йени. „Това са пари, които изтичат от Япония“, казва изпълнителният директор на голяма търговска компания в Токио. „Изтичането на капитали от Япония означава по-малко средства за инвестиции у дома“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още