fallback

Оперативната печалба на Toyota за 4-то тримесечие надхвърли очакванията

От компанията изтъкнаха субсидиите, отпуснати от японското правителство и понижените разходи

18:45 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: mtungate, лиценз: CreativeCommons

За четвъртото тримесечие на миналата година, Toyota Motor обяви по-висока от очакваното оперативна печалба и повиши годишната си прогноза, позовавайки се на субсидиите, отпуснати от японското правителство и понижените разходи, съобщава Ройтерс. Оперативната печалба на компанията за периода октомври-декември е нараснала с 51% на годишна база до 149,7 млрд. йени, а нетната печалба за същия период се е понижила с 13,5% до 80,9 млрд. йени.

Наводненията в Тайланд засегнаха производството на Toyota точно в момента, когато компанията се възстановяваше от щетите, нанесени й от земетресението, връхлетяло Япония през март.

Поради загубите от наводненията, през 2011 г. Toyota продаде 240 хил. автомобила по-малко, с което позволи на General Motors и Volkswagen да я задминат по глобален обем на продажбите.

След като повиши прогнозата си със 70 млрд. йени за 12-те месеца до 31 март, Toyota вече очаква оперативна печалба от 270 млрд. йени. Оперативната печалба на компанията за предходната фискална година възлезе на 468 млрд. йени.

Анализатори, участвали в проучване на Ройтерс очакват оперативната печалба на компанията за периода да достигне 331 млрд йени.

Toyota, която има пазарна капитализация от 135 млрд. долара – по-голяма от тази на Honda Motor, Nissan Motor и Suzuki Motor взети заедно – повиши годишната си прогноза за нетната печалба до 200 млрд. йени от 180 млрд. йени., каквито бяха очакванията на компанията през декември.

Такахико Иджичи, член на висшия мениджмънт на Toyota заяви, че през 2012 г. компанията иска да продаде в Китай поне 1 млн. автомобила. Той потвърди, че през годината Toyota очаква да продаде на северноамериканския пазар 1,9 млн. автомобила.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още