fallback

Азиатските борси не успяха да задържат положителната тенденция

Пазарите изглеждат прегрели, така че инвеститорите вероятно ще използват данните за БВП на САЩ, за да осребрят печалбите си, коментира анализатор

13:38 | 30.01.12 г.

Азиатските борси започнаха седмицата със спад след 6 седмици на положителни резултати, а регионалният индекс отстъпи от завоювания тримесечен връх преди срещата на високо равнище на Европейския съюз за дълговата криза в региона и след като данни от петък показаха, че икономиката на САЩ се е разширила по-слабо от очакванията, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,9% до 121,96 пункта, като над 2 акции в него загубиха от стойността си спрямо всяка, която поскъпна.

Японският индекс Nikkei 225 отстъпи с 0,5% до 8 792,05 пункта, като акциите на Mitsubishi Electric Corp. потънаха с 15% до 650 йени, след като японското правителство забрани на компанията да се кандидатира за държавни търгове, докато не изплати направените извънредни разходи по досега спечелени проекти, включително по договор на стойност 33,6 млрд. йени (438 млн. долара) за създаване на насочващи ракети към министерството на отбраната от 2010 г., заяви Такааки Оно, говорител на министерството.

„Данните за брутния вътрешен вътрешен продукт на САЩ останаха под прогнозите и това е неприятно“, каза Тошиюки Канаяма, пазарен анализатор в Monex Group Inc. в Токио. „Пазарите изглеждат прегрели, така че инвеститорите вероятно ще използват съобщението като извинение, за да продават и да осребрят печалбите си“, добави той.

Акциите на Nippon Electric Glass Co. загубиха 10% от стойността си до 670 йени, след като компанията обяви, че печалбата ѝ за финансовата година може да се понижи с най-малко 54% до 31,5 млрд. йени заради намалялото търсене на стъкло, използвано в телевизори и камери, но тези на производителя на тестери за чипове за компютърна памет Advantest Corp. скочиха с 12% до 817 йени, след като оттам обявиха, че планират да увеличат дивидента за годината до 15 йени за акция от 10 йени за миналата финансова година.

Борсите в Китай и Тайван отвориха след продължителни празници, като китайският индекс Shanghai SE Composite се понижи с 1,5% до 2 285,04 пункта, след като централната банка на страната се въздържа от намаляване на изискванията за резервите на кредитните институции, а в Тайван Taiex единствен сред основните азиатски индекси регистрира скок от 2,4% до 7 407,41 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отстъпи с 1,7% до 20 160,40 пункта, като акциите на Country Garden Holdings Co. потънаха с 11% до 3,22 хонконгски долара, а тези на China Overseas Land & Investment Ltd. - най-голямата китайска строителна компания, листвана на борсата в Хонконг, поевтиняха с 3,1% до 14,52 хонконгски долара, след като от съобщение на най-голямата компания за търговия с недвижими имоти в Китай Centaline Property Agency Ltd. стана ясно, че продажбите на жилища в четирите най-големи града в страната са паднали с 66% на годишна база до 109 броя по време на празниците около настъпването на Новата година по Лунния календар.

„Слабите празнични продажби отблъснаха инвеститорите, тъй като те вероятно бяха прекалено оптимистично настроени, че правителството може да облекчи скоро ограниченията“, заяви Дани Бао, анализатор за сектора на недвижимите имоти в хонконгския филиал на Daiwa Securities Capital Markets.

Акциите на най-голямата банка в света по пазарна капитализация Industrial & Commercial Bank of China Ltd. понижиха стойността си с 3% до 5,42 хонконгски долара, а тези на най-голямата китайска компания за добив на злато Zijin Mining Group Co. поевтиняха с 4,2% до 3,43 хонконгски долара.

В Южна Корея KOSPI загуби 1,2% до 1 940,55 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 отстъпи с 0,4% до 4 272,74 пункта, като акциите на James Hardie Industries SE загубиха 1,7% от стойността си до 7,15 австралийски долара.

В Индонезия Jakarta Composite потъна с 1,8% до 3 915,16 пункта, а сингапурският индекс FTSE Straits Times се понижи с 1% до 2 888,29 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още