fallback

Слаби отклонения на азиатските борси при много затворени пазари в понеделник

След силното представяне от началото на годината пазарът може да бъде подложен на натиск в краткосрочен план, твърди анализатор

14:06 | 23.01.12 г.

Азиатските борси се люшкаха днес между печалба и загуба, след като нарасналите продажби на съществуващи жилища в САЩ добавиха към признаците за възстановяване на най-голямата икономика в света, а несигурността около изхода от преговорите между Гърция и частните кредитори за дълга се запази, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс  MSCI Asia Pacific се повиши с 0,1% до 120,83 пункта, като почти еднакъв брой акции в него поскъпнаха и поевтиняха.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с минималния 0,01% до 8 765,90 пункта, като акциите на производителя на камери Canon Inc. загубиха 1% от стойността си до 3 390 йени, а тези на Mitsubishi Tanabe Pharma Corp. потънаха със 7,8% до 1 064 йени, след като европейски и американски регулаторни органи обявиха, че ще направят ново проучване на сигурността на неин медикамент за лекуване на множествена склероза.

Акциите на Sony Corp. обаче прибавиха 4,8% към стойността си до 432 йени, а тези на Olympus Corp. скочиха с 8,2% до 1 298 йени, след като компанията бе глобена с 10 млн. йени (130 000 долара), но запази котирането на акциите си на фондовата борса в Токио.

„Инвеститорите реагираха положително на новината“, заяви Мицушиге Акино от Ichiyoshi Investment Management Co. в Токио. „Очаква се също Olympus вече да може да осъществи напредък по преговорите за финансов съюз“, добави той.

Борсите в Китай, Хонконг, Тайван, Южна Корея, Индонезия и Сингапур са затворени заради празниците около настъпилата Нова година по лунния календар.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,3% до 4 225,10 пункта, макар че акциите на Billabong International Ltd. поскъпнаха със 7% до 2,0 австралийски долара.

„Пазарът може да се окаже подложен на натиск в краткосрочен план след силното представяне от началото на годината“, заяви Надер Наейми, старши стратег в AMP Capital Investors Ltd. в Сидни. „Всяка слабост е добра възможност за покупки, като се имат предвид подобряващите се икономически данни извън САЩ. Обстановката около Гърция може да се нажежи или да изстине много бързо, а фалит все още е възможен“, добави той.

В Индия индексът  BSE Sensitive напредна с 0,08% до 16 751,70 пункта, макар че акциите на най-голямата компания по пазарна капитализация в страната Reliance Industries понижиха стойността си с 2,9% до 769,85 рупии, след като тя обяви спад на нетната печалба за третото тримесечие от 14% на годишна база до 44,4 млрд. рупии (884 млн. долара), останала и под очакванията на анализаторите.

Акциите на втория по пазарна капитализация индийски производител на спиртни напитки United Spirits Ltd. поевтиняха с 4,1% до 597,5 рупии, след като и тя обяви спад на нетната печалба за третото тримесечие до 470,6 млн. рупии от 1,3 млрд. рупии за аналогичния период на предходната година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:34 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още