fallback

Повишения на азиатските борси, китайският индекс скочи с 2,7%

Очакването за сериозно монетарно облекчение в Китай през първата половина на годината е основателно, коментира анализатор

14:14 | 10.01.12 г.

Почти на всички азиатски борси днес бе регистриран ръст, а регионалният индекс се повиши максимално за последната седмица но фона на силните данни за икономиките на САЩ и Австралия и на спекулациите, че забавеният ръст на китайския износ ще стимулира облекчаването на монетарната политика в страната, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific прибави 1% до 115,84 пункта, като почти 3 акции в него поскъпнаха спрямо всяка, която понижи стойността си.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,4% до 8 422,26 пункта при подновената работа на борсите след 3-дневен уикенд, като акциите на Honda Motor Co. повишиха стойността си с 1,4% до 2 488 йени, а тези на Olympus Corp. скочиха с 20% до 1 263 йени, след като вестник Nikkei, съобщи, че компанията ще запази правото нейните акции да бъдат търгувани на фондовата борса в Токио и след предприетите действия от нейна страна за повдигане на обвинения срещу мениджърския екип за счетоводни измами на стойност 1,7 млрд. долара.

"Вече изглежда доста по-вероятно Olympus да запази мястото си на борсата“, заяви Мицуо Шимизу, анализатор на пазара на ценни книжа в Cosmo Securities Co. „Чрез завеждането на дела компанията дава ясно да се разбере кой е отговорен за укриването на загубите“, добави той.

Акциите на Tokyo Electric Power Co. се изстреляха с 24% до 215 йени, заличавайки загуби от 12% в рамките на сесията, след като вестник Nikkei съобщи, че японското правителство може да поеме контролния пакет на компанията.

Китайският индекс Shanghai SE Composite скочи с 2,7% до 2 285,74 пункта заради спекулации, че централната банка на страната ще облекчи кредитните ограничения, след като износът през декември нарасна с най-бавното си темпо от 10 месеца, а в Тайван Taiex се повиши с 1,2% до 7 178,87 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още