fallback

Японците държат по домовете си над 1 трилион долара в национална валута

"Бели пари за черни дни" изглежда не е само български начин на мислене, а природните катаклизми през март добавиха основания към него

09:20 | 31.12.11 г. 11

Японците, които се отличават с почитта си към парите в брой, държат по домовете си близо 84 трилиона йени (1,08 трилиона долара по текущия курс), съобщи днес централната банка на страната, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

В сравнение с предишната година сумата е нараснала с 2%.

Експертите на централната банка отбелязват, че трупането на пари в брой, при което на практика те са изваждат от икономическата дейност, се дължи главно на консерватизма на по-старото поколение, което е свикнало "да заделя бели пари за черни дни".

Освен това японците очевидно нямат голямо доверие на банките и на системата от пощенски спестовни каси, а и не могат да бъда привлечени от изключително ниските лихви по депозитите.

През март тази година земетресението и последвалите вълни-цунами добавиха един фактор, който кара японците да се замислят за необходимостта да имат под ръка запас от налични пари  - в случай на стихийно бедствие и евентуално спиране на работата на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още