fallback

Китай въвежда ограничения за чуждите инвестиции в автомобилната индустрия

Властите ще насърчават инвестициите в екологични и биотехнологии

20:47 | 29.12.11 г.

Китайското правителство оттегля подкрепата си за чуждите инвеститори в автомобилната индустрия, съобщи xinhuanet.com.

Мотивът за решението, който посочиха Комисията за развитие и национална реформа и министерството на транспорта, е “здравословно развитие на вътрешното автомобилно производство”, но повече подробности не се оповестяват.

Рестрикциите ще влязат в сила от 30 януари, допълва информационната агенция.

Властта в Китай смята да оттегли подкрепата си и за инвестициите в производството на поликристален силиций и въгледобива поради опасенията от свръхпроизводство.

Правителството обаче ще посреща с отворени обятия инвеститорите в енергоспестяващи и екологично чисти технологии, информационни технологии от ново поколение, биотехнологии, производство на алтернативна енергия и алтернативни горива и други икономически сектори.

В тази връзка след края на януари властите ще вдигнат ограниченията за чуждите инвестиции в тези приоритетни икономически сегменти.

Заради разликите в икономическото развитие на отделните региони в Китай правителството смята да прецизира политиките си за западните и централните провинции.

През първите 11 месеца на годината Китай е привлякъл 103,77 млрд. долара директни чужди инвестиции, което е с над 13% повече в сравнение със същия период на миналата година.

За същия период властите в страната са одобрили създаването на над 25 хил. чуждестранни компании, които да оперират на територията на страната, което е ръст от над 35 на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още