fallback

Япония води разговори с Китай за закупуването на държавен дълг

Не изоставяме долара или еврото, но прибавяме юана, за да задълбочим връзките си с Китай, посочва японският финансов министър

12:22 | 20.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Япония Йошико Нода. Снимка: Ройтерс

Япония води разговори с Китай за евентуалното закупуване на китайски правителствени облигации, обяви японският финансов министър Юн Азуми – знак, че страната диверсифицира валутните си резерви, пише Bloomberg.

„Според мен е изгодно и за двете страни взаимно да инвестираме в дълговете си“, посочва Азуми. „Не изоставяме долара или еврото, но прибавяме юана, за да задълбочим връзките си с Китай“.

През септември 2010 г. тогавашният финансов министър и настоящ премиер на Япония Йошико Нода подчерта, че и Япония трябва да има възможността да инвестира на китайския пазар, след като Китай купува японски дълг. Япония държи чуждестранни облигации за 1,22 трлн. долара – най-големият валутен резерв в света след този на Китай.

Нода ще обсъди идеята за изкупуването на китайски облигации на срещата си с китайския премиер по-късно този месец, казва Азуми, допълвайки, че правителството все още не е взело окончателно решение.

„Това е поредната стъпка по пътя към интернационализацията на юана“, казва Лиу Дунлян, старши анализатор на China Merchants Bank Co. „Това показва, че деноминираните в юани активи са все по-привлекателни. Квотата обаче може да е малка, тъй като Китай е предпазлив, когато става въпрос за инвестиции на чужди правителства в китайски ДЦК“.

Централни банки от Тайланд до Нигерия планират да започнат да купуват юани, тъй като забавянето на глобалния растеж ограничава доходността от инвестициите им в САЩ и Европа.

Подобен вид инвестиции станаха по-достъпни за централните банки, след като от началото на годината предлагането на деноминирани в юани облигации в Хонконг се утрои до 112 млрд. юана (17,6 млрд. долара), а на институциите беше предоставена квота да инвестират на континента.

Днес японският всекидневник Nikkei също съобщи, че Япония води разговори с Китай за закупуване на облигации.

Китай, който е и най-големият търговски партньор на Япония, продаде почти рекордно количество японски дълг, след като йената поскъпна до най-високите нива спрямо щатския долар от Втората световна война, а доходността по японските ДЦК падна до най-ниските нива за годината.

През октомври Китай е понижил позициите си в японски облигации с 853 млрд. йени (11 млрд. долара), се посочва в изявление на японското финансово министерство от 8 декември. През август Китай продаде японски дълг за нетно 2,02 трлн. йени – рекордно количество от януари 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още