fallback

Фабер: Твърдото приземяване на китайската икономика би имало унищожителен ефект

Инвеститорът е по-притеснен от забавянето в Китай, което ще засегне цените на суровините, отколкото от рецесията в Европа

17:05 | 02.12.11 г. 10
Автор - снимка
Създател

Евентуалното твърдо приземяване на китайската икономика ще има силно негативен ефект върху цените на суровините и крие риск за валутните пазари, казва Марк Фабер, издател на доклада The Gloom, Boom & Doom, допълвайки, че той лично е по-притеснен от забавянето в Китай, отколкото от рецесията в Европа, съобщава CNBC.

Фабер, чийто инвестиционен портфейл е концентриран в Азия, вярва, че забавянето в Китай вече е факт.

„В китайската икономика има много сектори със забавяне и според мен някои от тях вече са в рецесия“, казва Фабер. „Мисля, че растежът ще е доста по-нисък и е възможно да станем свидетели на твърдо приземяване до нулев растеж“.

Фабер, който коректно предсказа борсовия срив през 1987 г., както и започналата през август тази година пазарна корекция, посочва, че китайската икономика зависи до голяма степен от капиталовите разходи, които напоследък са доста волатилни.

Докато рецесията в Европа може да означава забавяне на растежа с 1-2 процентни пункта, според Фабер свиването на китайската икономика може да има доста по-мащабен глобален ефект.

Пазарът на суровини ще понесе основния удар от забавянето на китайската икономика, коментира Фабер. „Дали китайската икономика нараства с 10%, с 5% или има нулев растеж има огромен ефект върху цената на желязната руда, медта, никела и на практика всичко останало“.

Забавянето в Китай „ще има унищожителен ефект върху глобалната икономика чрез загубите за производителите на суровини, независимо дали става въпрос за Бразилия, Австралия, Близкия изток или Африка“, допълва Фабер.

Помолен да коментира позицията на инвеститора Джим Роджърс, че в дългосрочен план суровините са добра инвестиция въпреки забавянето в Китай, Фабер казва: „Ако аз бях в "биче" настроение спрямо суровините и изобщо не бях успял да реагирам на колапса от 2008 г., тогава очевидно, след като съм обвързал репутацията си със суровините, ще продължа да поддържам "бичите" си възгледи“.

Все пак Фабер посочва, че в краткосрочен до средносрочен план златото ще получи известна подкрепа, тъй като централните банки в Европа и САЩ вероятно ще продължат да печатат пари. Той препоръчва на инвеститорите да избягват австралийския долар, канадския долар и активите свързани със суровини.

Фабер продължава да диверсифицира портфейла си, разделен по равно на четири части между злато, недвижими имоти, акции, и пари в брой и облигации. Той допълва, че държи пари в брой, за да придобие активи, в случай че пазарната корекция продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още