fallback

Китай понижава банковите резерви за първи път от три години насам

Новината се тълкува като знак за нарастващите опасения на Пекин относно забавящия се ръст на китайската икономика

17:46 | 30.11.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

За първи път от 3 години Китай понижава дела на задължителните резерви от депозитите на банките - знак за нарастващите опасения на Пекин относно забавящия се ръст на китайската икономика, съобщава Financial Times. Китайската централна банка обяви днес, че от 5 декември намалява този дял с 50 базисни пункта.

Новината предизвика оживление на пазарите, въпреки че беше обявена твърде късно, за да се отрази на азиатските борси. Германският Dax се повиши с 2,3%, докато цената на медта, приемана от анализаторите за един от основните показатели за китайския растеж се повиши с 2%.

По-рано днес пазарите претърпяха сътресение поради слуховете, че индексът на индустриалните поръчки в Китай, който трябва да бъдат публикувани в четвъртък, няма да оправдае очакванията на анализаторите.

След нееднократни повишения по-рано през годината, делът на резервите за най-големите китайски банки достига рекордните 21,5%. Повишенията имаха за цел да овладеят инфлацията, достигнала през юли 6,5%  на годишна база.

Ръстът на потребителските цени през октомври се забави до 5,5%, като според мнозинството анализатори през ноември инфлацията се е забавила дори още повече.

Според анализаторите мярката ще има ефекта на финансова инжекция от 400 млрд. юана (63 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още