fallback

Лагард предупреждава за „изгубено десетилетие“ за световната икономика

Тъмни облаци се сгъстяват над глобалната икономика, коментира шефът на Международния валутен фонд

11:37 | 09.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че глобалната икономика рискува да „изгуби цяло десетилетие“ в случай, че световните правителства не предприемат координирани мерки в подкрепа на растежа, пише Bloomberg.

“В нашия все по-взаимосвързан свят няма регион или страна, която да може да се развива изолирано“, заяви Лагард на форум в Пекин. „Тъмни облаци се сгъстяват над глобалната икономика“, допълва тя.

Китай и Индия също подкрепиха призива за глобално сътрудничество, отбелязвайки, че глобалната икономика преживява „критичен момент“.

Развитите икономики носят „специална отговорност“ да възстановят доверието на пазарите и да ускорят растежа си, докато Китай трябва да стимулира вътрешното потребление и да позволи на валутата си да поскъпне, посочва шефът на МВФ. В момент, когато дълговата криза заплашва да погълне Италия – третата по големина икономика в еврозоната - европейските лидери гледат на Китай като на потенциален източник на финансиране.

Азиатските индекси се повишиха за първи път от три дни в сряда, след като спадът на инфлацията в Китай предостави на правителството в Пекин възможност да вземе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. Потребителските цени в Китай през октомври са нараснали с 5,5% - най-ниската инфлация за последните 5 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още