fallback

Печалбата на Toyota с 32% спад за тримесечието

Компанията се отказа от прогнози за фискалната година заради поредния природен катаклизъм, който спря работата на производствени мощности

11:23 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Японският автомобилен гигант Toyota Motor обяви спад на оперативната си печалба от 32% на годишна база през третото тримесечие на годината. Освен това компанията се отказа от  прогнозите си за цялата година, като причината този път са наводненията в Тайланд, които поставят поредното предизвикателство след земетресенията от март, пише Ройтерс.

Огромен проблем пред автомобилната компания е и силното поскъпване на японската йена от последната година, което силно застрашава конкурентните позиции на Toyota на международния пазар. 

Оперативната печалба на Toyota за третото тримесечие на календарната година, което се явява второ за фискалната година на компанията, е в размер на 75,39 млрд. йени (966 млн. долара). Нетната печалба за периода пък е 80,42 млрд. йени, или с 18,5% по-малко от съпоставимия период на миналата година.

Продажбите на японската компания се свиват с 5% на годишна база до 4,57 трлн. йени.

За цялата фискална година, която приключва на 31 март следващата година, от Toyota очакваха оперативна печалба от 450 млрд. йени. Заради слабите резултати и голямата несигурност обаче компанията се отказа от тази прогноза без да посочи нова.

Наводненията в Тайланд от последните седмици принудиха Toyota да спре дейността на три от заводите си в основния си транспортен център в Югоизточна Азия. Спирането бе извършено на 10 октомври, а очакванията са, че заводите ще останат затворени поне до 12 ноември. За този период се очаква компанията да се лиши от производството на поне 150 хил. автомобила.

Някога една от най-рентабилните компании в автомобилния сектор, сега Toyota губи блясъка си за сметка на основния си конкурент в Япония – Nissan. Миналата седмица от Nissan обявиха, че повишават прогнозите си за годината заради силното представяне на новите си модели и стабилния ръст на приходите в развиващите се страни.

От началото на годината акциите на Toyota са поевтинели с 22 на сто, докато тези на Nissan са понижили стойността си с 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още