fallback

Япония е купила облигации от ЕИФС за 300 млн. евро

Общият размер на вложените средства от Япония в облигации на спасителния фонд на еврозоната е достигнал 2,975 млрд. евро

10:08 | 08.11.11 г. 1

Япония е закупила 10% от последните облигации, емитирани от Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) на стойност 300 млн. евро, съобщи ВВС, като се позова на данни, публикувани от японското министерство на финансите.

Това обаче е най-малкият обем облигации на спасителния фонд на еврозоната, придобит до момента от Япония.

Страната закупи облигации и от трите предишни емисии на ЕИФС, увеличавайки вложенията си до 2,975 млрд. евро. От първата Япония придоби 20,5% на стойност 1,25 млрд. евро, от втората – 22% на стойност 1,1 млрд. евро, а от третата – 17% на стойност 500 млн. евро, разкриха от министерството на финансите на страната.

Според анализаторите причината за пониженото ниво на закупените облигации при последната емисия е предизвикано основно от състоянието на японските валутни резерви.

„Тежестта на доларите в японските резерви е изключително висока“, заяви Наоми Финк от Jefferies. Тя добави, че ако Япония не продаде долари, няма достатъчно наличности за инвестиции в евро.

По думите ѝ страната е ангажирана в поддържането на доларови резерви и до момента властите не са проявили намерения за замяната им с евро. „Това би било известна промяна на политиката и ще представлява допълнителен риск за курсовете на обмен“, смята Финк.

Япония вече обяви подкрепата си за спасителния план за задушаваните от проблеми икономики от еврозоната, не на последно място и защото регионът е един от най-големите пазари за японските износители.

Стабилността в еврозоната обаче е ключова и за японската валутна политика.

Настоящата несигурност около европейската дългова криза кара много инвеститори да продават вложенията си в евро и да купуват активи, емитирани в йени, тъй като японската валута е смятана за сигурно убежище. Това води до повишаване на курса на йената и до удар по местните износители, чиито стоки на външните пазари се оскъпяват.

Според кореспондента на ВВС в Токио Роланд Бьорк стабилността на еврозоната „е до голяма степен в интерес на Япония. Според него средствата за закупените облигации „са наистина доста малко, сравнени с обемите, които харчи Япония за интервенция на валутните пазари“.

През август властите изляха на пазара 4,5 трилиона йени (57,6 млрд. долара) в опит да отслабят йената, а през октомври последва нова интервенция, за която се смята, че е била в размер на 8 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още