fallback

Азиатските борси на осемседмичен връх

Споразумението между европейските лидери за мерки за борба с дълговата криза в еврозоната поведе пазарите

13:53 | 27.10.11 г.

Азиатските борси продължиха да печелят територия, издигайки регионалния индекс до 8-седмичен връх, след като европейските лидери постигнаха споразумение относно мерките за преодоляване на дълговата криза в еврозоната и на фона на спекулациите, че Китай може да разхлаби монетарната си политика, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific спечели 3% до 122,71 пункта, като почти 6 акции в него повишиха стойността си спрямо всяка, която поевтиня, а и 10-те му подгрупи регистрираха ръст.

В Япония Nikkei 225 напредна с 2% до 8 926,54 пункта, като акциите на най-големия японски производител на строителна техника Komatsu Ltd. прибавиха 4% към стойността си до 1 916 йени, след като стана ясно, че поръчките за стоки за дълготрайна употреба в САЩ без тези за транспортното оборудване са нараснали през септември с най-бързо темпо за последните 6 месеца, а тези на най-големия местен износител на битова електроника Sony Corp. поскъпнаха с 5,4% до 1 650 йени.

„Има усещане за подвиг по отношение на условията на споразумението между държавите и сега въпросът е как банките и хората в Гърция ще издържат на осъществяването на плановете“, заяви Масахиде Танака, старши стратег в токийския филиал на Mizuho Trust & Banking Co. “Акциите поскъпнаха, калкулирайки този тип развитие“, добави той.

Акциите на втората по големина японска кредитна институция Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. повишиха стойността си с 5,1% до 2 234 йени, а тези на производителя на оптично оборудване Olympus Corp. скочиха с 23% до 1 355 йени, което е максимален дневен ръст от 1974 г., след като председателят на борда на директорите и президент на компанията Цуйоши Кикукава подаде оставка вчера заради скандала с неправомерно изплатени комисионни на стойност 687 млн. долара при поглъщането на Gyrus Group Ltd. през 2008 г.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се повиши с 0,3% до 2 435,61 пункта, след като Guotai Junan Securities Co., Mizuho Securities Asia Ltd. и Barclays Plc. обявиха, че страната може да понижи изискванията за банкови резерви преди края на годината, за да подкрепи кредитирането на дребния бизнес и икономическия ръст.

В Хонконг Hang Seng прибави 3,3% до 19 688,70 пункта, регистрирайки максимален еднодневен ръст за повече от месец и излизайки от „мечия“ пазар заради повишаването си с 21% след годишния минимум на 4 октомври.

Акциите на веригата магазини за мъжки облекла Esprit Holdings Ltd. поскъпнаха с 6,8% до 12,02 хонконгски долара, а тези на китайската държавна строителна компания China Overseas Land & Investment Ltd. скочиха с 12% до 14,70 хонконгски долара.

„Това е пробив“, заяви Патрик Бенет, стратег в хонконгския клон на Canadian Imperial Bank of Commerce. “Постигнато е истинско споразумение за отписване на гръцки дълг, за рекапитализиране на банките и за известен ливъридж на фонда, така че това е максимумът, който можем да получим“, добави той, визирайки спасителния фонд за еврозоната.

Акциите на най-голямата европейска банка HSBC Holdings Plc повишиха стойността си с 2,4% до 67,30 хонконгски долара.

Тайванският индекс TAIEX спечели 0,4% до 7 565,21 пункта, а в Южна Корея KOSPI напредна с 1,5% до 4 084,62 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 2,5% до 4 348,20 пункта, макар брокерите в страната да не успяха да реагират на европейските новини в продължение на 4 часа заради спиране на търговията по технически причини 5 минути след започването на сесията.

Акциите на най-голямата кредитна институция в страната по пазарна капитализация Commonwealth Bank of Australia поскъпнаха с 1,8% до 49,99 австралийски долара.

Индексите в Индонезия и Сингапур прибавиха между 2% и 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още