fallback

Оптимизмът за Гърция успокои инвеститорите в Азия

Борсовите индекси в региона реагираха позитивно на ангажимента на Германия и Франция за подкрепа на Гърция

14:23 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на основните пазари в азиатско-тихоокеанския регион записаха позитивна сесия днес. Като резултат от това регионалният индекс MSCI Asia Pacific се отлепи от едногодишното дъно, до което отстъпи вчера, пише Bloomberg.

Основна причина за оптимизма днес е изразената подкрепа от страна на Франция и Германия към членството на Гърция в еврозоната, коментират анализатори. Ангажиментът на двете страни да подпомогнат гръцкото правителство „ограничава силно вероятността, че Гърция ще бъде оставена да фалира“, посочва Тим Шрьодерес от Pengana Capital.

Регионалният индекс се повиши с 1,3 на сто днес до 117,72 пункта, като всички индустриални групи, участващи в него, отчетоха повишения. Съотношението печеливши/губещи акции в индекса бе 7 към 3.

Днес в Япония водещият индекс Nikkei 225 напредна с 1,8 на сто, а в Южна Корея Kospi записа повишение от 1,4 на сто. Австралийският индекс S&P/ASX 200 и хонконгският Hang Seng добавиха съответно 1,7 и 0,7 на сто в рамките на търговската сесия.

От началото на годината MSCI Asia Pacific се движи с понижение от 16 на сто, а средното съотношение цена/очаквана печалба на акция сред компонентите му е 11,6. За сравнение, при широкия американски индекс S&P 500 спадът е 5,5 на сто, а при паневропейския Stoxx Europe 600 – 19 на сто. Коефициентите цена/очаквана печалба при двата индекса са съответно 11,9 и 9,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:59 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още