fallback

Китай с нови мерки за изтегляне на пари от финансовата система

Централната банка завишава изискванията за депозит при издаване на банкови гаранции и акредитиви

09:54 | 29.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на китайските банки започнаха новата седмица с понижения заради поредното решение на централната банка за затягане на изискванията за поддържане на резерви, пише MarketWatch.

Късно в петък централната банка обяви, че изискванията за резерви ще бъдат разширени по посока увеличение на маржин депозитите. Това са средства, които банките трябва да изискват от компании при издаването на акредитиви и гаранции.

Очаква се този ход да изтегли ликвидност от финансовата система, което би било поредна стъпка в борбата срещу инфлацията.

В резултат на новите правила, които ще влязат в сила от 5 септември, пазарната капитализация на водещите китайски банки се понижава с между 1 и 3 на сто на фондовите борси в страната.

„Нетният резултат от подобни действия при равни други условия би бил затягане на монетарната политика“, коментират анализаторите на Capital Economics.

Еквивалентът на тази мярка е повишаване на традиционните изисквания за поддържане на резерви със 120-130 базисни пункта, изчисляват от Bank of America. Това означава, че от финансовата система ще бъдат изтеглени между 900 и 950 млрд. юана в рамките на следващите шест месеца.

Към момента най-големите банки в Китай са задължени да заделят 21,5 на сто от привлечените депозити като задължителни резерви. При централната банка към края на юли резервите на банките са в размер на 4,44 трлн. юана (695,56 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още