fallback

40 000 язовира застрашават една четвърт от китайските градове

Стените на 40 000 язовира в Китай, построени набързо през 50-те и 60-те години може да рухнат и да залеят обширни територии

10:50 | 27.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: hughrocks, лиценз: CreativeCommons

Стените на 40 000 язовира в Китай може да рухнат и да залеят обширни територии, предупреждава китайското правителство.

Опасността е надвиснала над една четвърт от китайските градове, пише британският в. "Дейли телеграф".

Правителството вече взима мерки, за да предотврати бедствието. Властите са одобрили програма за спешни действия и през последните три години са похарчили 62 млрд. юана за укрепване на язовирните стени. До пет години всички 87 хил. язовирни стени в Китай ще бъдат напълно безопасни според плана.

Много от рисковите стени са били построени набързо през 50-те и 60-те години, за да се сложи край на цикъла от катастрофални суши, редуващи се с катастрофални наводнения, който тормози Китай в продължение на стотици години.

Миналия век технологиите на разположение на китайските власти са били ограничени, а икономиката не е била в добро състояние и това е рефлектирало върху качеството на язовирните стени.

В Китай досега най-тежкият инцидент с язовирна стена беше през 1975 г. Тогава язовирна стена се скъса с провинция Хънан и бяха убити 26 хил. души, а 11 млн. души бяха засегнати от придошлите води.

От 50-те години насам средно по 65 язовирни стени се късат в Китай всяка година. В повечето случаи става дума за язовирни стени на малки водни хранилища с по 350 милиона куб. м вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още