fallback

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Япония

Перспективите за слаб ръст, огромният правителствен дълг и политическата нестабилност пречат за устойчивото намаляване на огромния бюджетен дефицит, смятат от агенцията

09:48 | 24.08.11 г.

Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Япония от Аа3 до Аа2, като се позова на перспективите за слаб икономически растеж на страната, огромния правителствен дълг и постоянната политическа нестабилност, съобщи АР.

Новият рейтинг по японските държавни ценни книжа е 3 степени под максималния Ааа.

От агенцията съобщиха, че перспективата по новия рейтинг е стабилна.

Понижението от страна на Moody`s я изравнява с оценките на останалите големи международни рейтингови агенции по отношение на рейтинга на Япония. Standard & Poor's и Fitch определят кредитния рейтинг на Страната на изгряващото слънце като АА-, 3 степени под максималния при тях ААА.

През май Moody`s предупреди, че може да понижи рейтинга на Япония, след като третата по големина икономика в света изпадна в рецесия през първото тримесечие заради срива в производството и износа, предизвикани от земетресението и вълните цунами от 11 март.

Честите административни промени пречат на японското правителство да прилага ефективни дългосрочни икономически и финансови политики, посочват от Moody`s.

Понижението на рейтинга дойде преди поредната политическа промяна, тъй като заради намаляващата им популярност премиерът Наото Кан и правителството се подготвят да подадат оставка през следващата седмица. Това ще разчисти пътя за избор на нов лидер в управляващата партия и бъдещ премиер, който ще бъде 6-ти в Япония за последните 4 години.

Кан бе критикуван заради липсата на умения за справяне със ситуацията след природния катаклизъм и последвалата ядрена криза, а оцелелите след бедствията се оплакват от бавните мерки за облекчаване на положението им и за възстановяване на засегнатите региони. В момента социологическите изследвания показват, че одобрението за премиера е под 20%.

Нарастващият държавен дълг на Япония в момента надхвърля два пъти брутния вътрешен продукт на страната.

„Подобно развитие на нещата ще продължи да спъва възможностите за постигане на достатъчно високо ниво на ръст за стабилно намаляване на бюджетния дефицит“, твърдят от Moody`s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още