fallback

Coca-Cola ще инвестира още 4 млрд. долара в Китай за 3 години

Продажбите за първите 6 месеца на годината са надхвърлили 1 млрд. бутилки, а на листването на фондовата борса в Шанхай компанията гледа като на взаимоизгодна стъпка

16:18 | 18.08.11 г.

Снимка: Ройтерс

Най-голямата компания за производство на безалкохолни напитки в света Coca-Cola обяви, че ще инвестира още 4 млрд. долара в Китай между 2012 и 2014 г., съобщи Ройтерс.

До края на 2011 г. Coca-Cola и китайските й партньори в бутилирането ще са инвестирали над 3 млрд. долара в страната само за последните 3 години.

„Китай е един от нашите най-важни растящи пазари в световен мащаб“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Мухтар Кент. „Новите инвестиции са част от нашия дългосрочен ангажимент да инвестираме в иновация, партньорство и диверсификация, което ще ни позволи да разширим нашия бизнес по целесъобразен и отговорен начин“, добавя той.

В интервю за китайската държавна информационна агенция Xinhua главният изпълнителен директор посочва, че инвестициите ще бъдат използвани за разширяване на асортимента, инфраструктурата и дистрибуторската мрежа на компанията, както и за оборудване за безалкохолни напитки.

От Coca-Cola обявиха, че продажбите за първите 6 месеца на годината в Китай са надхвърлили 1 млрд. бутилки, което е двойно повече спрямо нивото от преди 5 години, и добавиха, че до края на годината ще бъде открит още един завод.

През 2009 и 2010 г. компанията отвориха 5 нови завода в Китай. Кент заяви, че още 3 нови завода ще създадат още 940 работни места, а инвестицията в тях ще бъде от порядъка на 230 млн. долара.

Относно възможността за листване на фондовата борса в Шанхай, която все още се обсъжда, той посочи, че ако се появи благоприятна възможност, това би било интересно развитие.

„Ако бъдем листнати, това ще представлява взаимоизгодна стъпка“, отбеляза Кент. Според него „това би било нещо хубаво не само за капитализацията, но и за превръщането ни в по-силна част от китайската общност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още