fallback

Азиатските борси затвориха с разнопосочни движения

Индексите не намериха обща посока заради опасенията за забавяне на световната икономика

12:40 | 12.08.11 г.

Снимка: Ройтерс

Със смесени настроения приключи търговията на азиатските борси. От една страна, на някои индекси натежаха безпокойствата за възстановяването на световната икономика. Освен това загубите на автомобилните производители и производителите на компютърни чипове също се отразиха негативно, пише MarketWatch. На други пазари пък се наблюдаваше оптимизъм след вчерашните резки повишения на индексите в Европа и САЩ.

В Япония Nikkei приключи сесията със спад от 0,2% до 8 964 пункта, въпреки че в началото на сесията се копачваше с процент. Kospi в Южна Корея падна с 1,3%.

Хонконгският Hang Seng завърши търговията с минимално покачване до 19 620 пункта. В Шанхай SCI се покачи с 0,5%, а в Австралия S&P/ASX 200 добави 0,8 на сто.

Производителите на полупроводници бяха сред най-губещите в сесията заради спекулациите, че по-ниските цени на компютърните памети ще се отразят негативно на печалбите. Акциите на корейската компания Hynix Semiconductor Inc., например, изгубиха 9,6% от стойността си, а на японската Elpida Memory Inc. изтриха 5,8 на сто.

Сред губещите позиции се наредиха книжата на Honda Motor (-1,3%), Toyota Motor (-1,1%), Hyundai Motor (-4,6%), Kia Motors (-5,3%).

Според анализатори много вероятно е инвеститорите да излизат от големите експортни компании, каквито са производителите на автомобили, заради опасенията за забавяне на икономическия растеж.

„Инвеститорите са изключително несигурни“, коменитира Наоми Финк от Jefferies. Той обаче пояснява, че има индикатори за икономическо забавяне, но това не означава, че светът е тръгнал към повторната рецесия. „Това не е част втора на финансовата криза“, категорична е Финк.

Някои от акциите на банките на азиатските пазари последваха позитивизма от Щатите. Книжата на Macquarie Group поскъпнаха с 2,7% в Сидни, а на Mizuho Financial Group в Токио – с 0,9%. HSBC успя да повиши минимално пазарната си оценка. Повечето от листваните в Хонконг банки обаче претърпяха загуби и в днешната сесия заради китайската монетарна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още