fallback

Червената вълна заля и Азия

Банковият сектор с най-големи загуби в борсовата търговия

12:27 | 09.08.11 г.

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски борси приключиха търговията със спад, макар и не толкова драматичен, колкото вчерашния. Някои от индексите дори успяха да заличат част от загубите, пише MarketWatch.

Японският Nikkei затвори с понижение от 1,7% до 8 944 пункта. Южнокорейският Kospi приключи сесията, като се смъкна с 3,6% до 1 801 пункта. Тайванският Taiex изтри 0,8% до 7 493 пункта.

В Хонконг Hang Seng се срина с 5,9% до 19 330 пункта. В Шанхай CSI приключи с минимална загуба на ниво от 2 526 пункта. И двата индекса попаднаха в „мечия“ пазар, като изгубиха 20% от достигнатия 52-седмичен връх през ноември 2010 г.

В Австралия S&P/ASX 200 се покачи с 1,22% до 4 034 пункта. Бенчмаркът изтри част от 5-процентната загуба, която регистрира в понеделнишката търговия.

Акциите на банките в Азия разшириха загубите от вчера след срива на банковите позиции на Wall Street снощи. В Хонконг HSBC Holdings изтри 7,3% от пазарната си оценка, акциите на Standard Chartered изтриха 5,6% от цената си, а книжат ана Bank of China се сринаха със 7,2%.

В Токио Nomura Holdings отписа 3,8% от пазарната си капитализация, а Mitsubishi UFJ Financial Group изгуби 2,4%.

Данните за инфлацията в Китай също се отразиха на търговията в Азия. Статистическото бюро в Пекин регистрира ръст на потребителските цени от 6,5% през юли.

Анализатори обаче прогнозират, че китайската инфлация е достигнала своя пик. Алистър Торнтън от IHS Global Insight коментира, че инфлацията ще остане приоритетен проблем за решаване на китайското правителство.

Стратезите на Royal Bank of Canada отбелязват, че фокусът ще се измести към заседанието на Федералния резерв, което ще се състои днес. Инвеститорите ще следят за знак от Фед дали ще предприеме нови монетарни стимули, за да насърчи икономическия растеж на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още