fallback

Китай и Иран подписаха договори за 4 млрд. долара

Според иранският президент целта е достигане на стокообмен на стойност 100 млрд. долара

15:13 | 16.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Китайският партиен лидер Хъ Гуоцян по време на срещата си с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. Снимка: Irna

Иран и Китай подписаха днес редица споразумения по инфраструктурни проекти на обща стойност 4 млрд. долара в областта на енергетиката, добива и преработката на вода,  промишлеността, мините и опазването на околната среда, съобщиха ирански медии, цитирани от AFP.

Китай се ангажира да продаде на Иран 60-ина инсинератора (инсталация, в която се изгарят отпадъци, бел. ред.) на стойност 500 млн. долара, които ще бъдат използвани в големите градове на страната и по туристическото крайбрежие на Каспийско море.

Пекин пък ще увеличи вноса си на ирански минерали, уточни държавната телевизия. Според официалната агенция Irna общата стойност на сключените сделки е 4 млрд. долара.

Тези споразумения са били подписани при посещението на китайска делегация в Иран, ръководена от високопоставения китайски партиен лидер Хъ Гуоцян. Той е разговарял и с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. 

"Китай вече е най-големият икономически партньор на Иран и се планира обемът на стокообмена да нарасне от 30 млрд. долара през миналата година на 100 милиарда долара в бъдеще", заяви без да посочва точен срок иранският вицепрезидент Мохамад Джавад Мохамадизадех в ефира на държавната телевизия.

"Днес, след 40 години, се открива нов Хоризонт в отношенията между тези две страни. Това ще доведе до положително развитие в услуга на двете ни нации и други държави в региона", е заявил иранският президент Ахмадинеджад след срещата си с Гуоцян.

Според посланика на Китай в Техеран, цитиран от Irna, "двустранният стокообмен ще достигне над 40 млрд. долара тази година" (2011), уточнява AFP. Според иранският президент обаче целта е достигане на стокообмен на стойност 100 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още