fallback

Китай обеща, че ще продължи да инвестира в Европа

В бъдеще, както сме го правили и в миналото, ние ще подкрепяме Европа и еврото, категоричен бе китайският премиер Уън Дзябао

10:30 | 27.06.11 г. 2

Снимка: Ройтерс

Китайският премиер Уън Дзябао заяви, че „все още вярва“, че Европа може да преодолее дълговата криза и посочи, че Китай ще остане дългосрочен инвеститор на европейския дългов пазар, съобщи Ройтерс.

„Уверен съм в европейското икономическо развитие. Китай е дългосрочен инвеститор на пазара на европейски държавни дългове. През последните няколко години ние увеличихме доста вложенията си в еврооблигации“, каза Уън на съвместна пресконференция в събота с унгарския премиер Виктор Орбан.

„В бъдеще, както сме го правили и в миналото, ние ще подкрепяме Европа и еврото“, добави той.

По думите му Китай продължава да иска да помогне на Европа „да работи за бързо възстановяване и стабилен растеж“, но не посочи конкретни суми, които страната му може да отдели за закупуване на европейски държавни дългови ценни книжа.

Уън отбеляза, че Китай иска да закупи „определено количество“ унгарски държавни облигации и има за цел да разшири двустранната търговия до 20 млрд. долара до 2015 г. Той добави, че китайската държавна банка за развитие ще осигури 1 млрд. евро за развитие на проекти между двете държави.

Китай разполага с големи вложения в активи, емитирани в евро, в рамките на големите си резерви от 3,05 трлн. долара в чуждестранни активи.

Според Виктор Орбан закупуването на унгарски държавни облигации от Китай ще повиши сигурността на дълговото финансиране на Унгария в средносрочен план.

В момента Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Китай, като търговският оборот се изичислява на около 400 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още