fallback

Шанхай ще бъде световният финансов център до 10 години

Трябва обаче да бъдат преодолени някои "предизвикателства" като например либерализирането на юана, посочват от KPMG

14:57 | 17.06.11 г.

Снимка: Ройтерс

Шанхай е на път да стане най-големият финансов център с света до 10 години, твърдят от одиторската компания KPMG и компанията за пазарни наблюдения и анализи FTSE, цитирани от BBC.

Според двете организации значението на Шанхай ще става все по-важно с развиването на борсовите и валутните пазари, както и на тези на ценни книжа и на деривативни инструменти в Китай.

Ключово за развитието ще бъде създаването на международен борд на Шанхайската фондова борса, което според съставителите на доклада трябва да стане в близко бъдеще. Това ще позволи на чуждестранните комапнии да увеличават финансирането си чрез продажбата на акции в Китай.

“Дебютът може би ще станe преди края на 2011 г.“, се посочва в съобщението.

Китайският фондов пазар нарасна от 400 млрд. долара през 2005 до 4 трлн. през 2010 г., като над 500 компании са станали публични.

Според авторите на документа в момента се открива възможност за продължителен ръст на пазарите на дълг и

деривативни инструменти, които в Китай са в най-ранния си стадий.

Въпреки това докладът предупреждава, че трябва да бъдат преодолени няколко предизвикателства преди Шанхай да се съревновава с Лондон и Ню Йорк.

„Шанхай по определен начин все още изостава от световните финансови центрове по отношение на пазарната откритост, размера и разнообразието, както и по сложността на предлаганите продукти“, се казва още там.

Според авторите му ключово предизвикателство ще бъде либерализирането на китайската валута, която все още се контролира строго. Въпреки че Китай предприе стъпки за интернационализиране на юана, все още има ограничения за внасяне и изнасяне на пари от страната.

Относително високите данъчни ставки за физическите лица също може да се окаже затруднение за привличане на талантливи професионалисти. С нива, които достигат до 45%, Шанхай може да се окаже в неизгодна позиция спрямо регионалния си конкурент Хонконг, където данъците за физически лица са до 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още