fallback

Зелена вълна на борсите в Азия

Основният индекс в Южна Корея Kospi отбеляза най-големия си ръст от юни 2009 година насам, оптимизмът при суровините движи пазара

13:05 | 26.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион записаха повишения в днешната сесия, което е на път да изведе регионалния индекс MSCI Asia Pacific до най-голямото му повишение за последните пет седмици, пише Bloomberg.

С основна заслуга за оптимизма днес е ръстът, който се наблюдава при суровините и заради който цената на петрола отново мина над 100 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Интересът към суровините е подхранен от отстъпление на долара срещу еврото и йената.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредва с 1,5 на сто днес, като на всеки три акции с ръст днес се пада по една с отстъпление.

Днес суровините поскъпват, което освен на поевтиняването на долара, се дължи и на прогнозите на Deutsche Bank и Goldman Sachs за поскъпване на медта и петрола, публикувани през последните дни.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 се повиши с 1,5 на сто до 9 562 пункта, което е най-силният ръст на показателя за последните три седмици. В Хонконг пък Hang Seng се повиши с 0,7 на сто до 22 900,79 пункта.

Водещият индекс на борсата в Южна Корея Kospi се повиши с 2,8 на сто до 2 092 пункта, регистрирайки най-големия си ръст от близо две години насам. В същото време в Тайван Taiex добави 0,7 на сто до 8 778,40 пункта.

На обратния полюс застана китайският пазар, където CSI 300 отстъпи с 0,4 на сто, отбелязвайки шеста поредна сесия на спад. Това е най-дългата поредица от понижения за последните 11 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още