fallback

Китайски кандидати се включиха в надпреварата за директорския пост на МВФ

Въпреки че постът обикновено се заема от европеец, според някои анализатори арестът на Доминик-Строс Кан може да доведе до промяна в тази насока

13:10 | 19.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Засилват се спекулациите около възможността китаец да оглави Международния валутен фонд, като в светлината на прожекторите попада Джу Мин, специален съветник на вече бившия шеф на организацията, както и управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан, пише MarketWatch.

Въпреки че постът обикновено се заема от европеец, според някои анализатори арестът на досегашния директор на фонда Доминик-Строс Кан по обвинения в опит за изнасилване, може да доведе до промяна в културата на организацията и признание за нарастващата роля на Азия в глобалната икономика.

Строс-Кан официално подаде оставка в четвъртък.

Според известния китайски икономист Гуо Тиенюн, цитиран от китайския China Daily, „традицията европейци да оглавяват МВФ може да е към своя край“.

Гуо посочва, че както кризата в ръководството на МВФ, така и желанието на развиващите се страни за по-значима роля при определянето на политиката на организацията, са аргументи постът да бъде предоставен на икономист, който не е от Европа.

За кандидатурата на Джу Мин писаха China Daily, Associated Press и The Wall Street Journal. Джу Мин е бил заместник-управител на централната китайска банка и е работил 6 години в Световната банка (СБ), преди да заеме сегашния си пост в МВФ през май 2010 г. Завършил е магистърска и докторска степен по икономика в университета Джон Хопкинс в САЩ.

Джу Мин има реалистично виждане за инфлационните проблеми в Китай. Той предупреждава, че страната е изправена пред дългосрочни предизвикателства, тъй като сегашното инфлационно напрежение е по-скоро структурно, отколкото преходно.

Кандидатурата на Джоу Сяочуан е малко по-проблематична, тъй като той ще се наложи да напусне сегашната си позиция в китайската централна банка.

И все пак, който и да е китайски кандидат ще трябва да се пребори с поне няколко европейски претендента, сред които на първо място френският финансов министър Кристин Лагард.

Официален представител на правителството в Пекин изрази съмнение около перспективата за китайски кандидат, посочвайки, че за намаляване на напрежението кандидат от по-малка страна може да се окаже по-добра идея.

„Според мен талант от неутрална и малка страна ще е в интерес на всички, включително и на Китай, защото големи страни като Индия и Бразилия имат прекалено много национални интереси“, казва Ли Даокуей, съветник във валутния комитет към китайската централна банка.

Всяко ново назначение трябва да е базирано на качествата на кандидата и трябва да е съгласувано с всички членове на МВФ, казва бразилският финансов министър Гиду Мантега в писмо до финансовите министри на страните от Г-20.

„Ако фондът иска да запази легитимността си, изпълнителният директор трябва да е избран след широки консултации със страните членки“, казва Мантега.

Мантега подчертава, че директорската позиция в МВФ не трябва да е резервирана само за европейци, както е било досега. Нито пък страните от Г-7 трябва да определят назначението, тъй като представителната организация е Г-20, допълва той.

Южна Африка и Русия заявиха, че следващият директор на МВФ трябва да е от развиваща се страна, отхвърляйки искането на европейците постът да бъде зает от икономист от Стария континент.

Южна Африка, Бразилия, Индия, както и други развиващи се страни лобираха Г-20 да промени глобалната конвенция, която гарантира директорския пост на МВФ на европейците, а този на Световната банка на американците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още