fallback

Червена вълна заля борсите в Азия

Седмицата започна с понижения заради неясните перспективи пред Гърция

12:11 | 16.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Седмицата започна с понижения за борсите в Азия, основна причина за което са проблемите на Гърция и пониженият рейтинг на водещи компании от Япония и Южна Корея от страна на агенция Standard&Poor's, пише Bloomberg.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с понижение от 1,4 на сто до 134,25 пункта, което би извело показателя до най-ниското ниво на затваряне от 29 март насам.

Агенция Standard&Poor's понижи рейтинга на японската компания Tokyo Electric Power, която е оператор на авариралата атомна електроцентрала във Фукушима. Като цяло перспективата пред японския пазар бе свалена до „изискваща засилена предпазливост“.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 се понижи с 0,9 на сто до 9 558 пункта, а в Южна Корея KRX 100 отстъпи също с толкова до 4 463 пункта.

В Китай CSI 300 загуби 0,9 на сто, докато основните индекси в Хонконг и Тайван отстъпиха съответно с 1,3 и 1 на сто.

„Проблемите на Гърция притесняват пазарите, защото е ясно, че ситуацията все още не е намерила своя отговор“, коментира Надер Наеими от AMP Capital Investors за Bloomberg. “Глобалният растеж тръгва по пътя на по-слаб ръст, което е негативно за азиатските износители като цяло“, обяснява анализаторът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още