fallback

Борсите в Азия приключиха седмицата със спад

Решението на Китай отново да вдигне минималните резерви на банките предизвика негативни настроения

12:24 | 13.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Мъж пред електронно табло с котировки в Токио. Снимка: Ройтерс

Повечето водещи индекси на борсите в азиатско-тихоокеанския регион изгубиха позиции в последната сесия за седмицата. Повод за това дадоха новите мерки за ограничаване на кредитирането в Китай и резките движения на пазарите на суровини, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,8 на сто днес, което води до загуба от 1,6 на сто за седмицата. Съотношението печеливши/губещи акции от състава на индекса днес бе едно към две.

Вчера централната банка на Китай обяви, че за пети път тази година ще бъдат увеличени изискванията за размера на минималните задължителни резерви на търговските банки. Това породи очаквания, че темпът на кредитиране ще се забави допълнително, което пък може да предизвика по-бавен растеж на икономиката като цяло.

Въпреки решението днес основният борсов индекс Shanghai Composite се повиши с 1 на сто до 2 871 пункта, което е най-голямото му повишение от 13 април насам. Показателят обаче завършва седмицата с отстъпление от 0,2 на сто.

Ръст бе постигнат и от индекса Hang Seng в Хонконг. Той напредна с 0,9 на сто до 23 276 пункта.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,7 на сто до 9 648,77 пункта. Спадове от съответно 0,3 на сто и 0,35 на сто бяха отбелязани от основните борсови индекси в Тайван и Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още