fallback

Щетите от японското земетресение ще достигнат 39 млрд. долара

В предварителните оценки на EQECAT максималната оценка беше за 22 млрд. долара

13:55 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Членове на японските спасителни служби търсят трупове на загинали от земетресението и цунамито техни сънародници. Снимка: Ройтерс

След опустошителното земетресение в Япония от 13-и март застрахователните компании ще трябва да бръкнат много дълбоко в джобовете си, показва актуално изследване на калифорнийската компания за управление на риска EQECAT.

Според преработената й прогноза щетите, които застрахователите ще трябва да покрият, може да достигнат до 39 млрд. долара. В предварителните оценки на EQECAT максималната оценка беше за 22 млрд. долара. В новата прогноза обаче били взети предвид и нови фактори, като срив в производството и щети заради радиацията около атомния реактор във Фукушима, предава Ройтерс.

В средата на април друга фирма от бранша – RMS, предсказа, че разходите за покриване на щети ще достигнат до 34 млрд. долара. Имотните застрахователи, които се занимават с полици върху недвижими имоти, автомобили и мостове, ще трябва да платят между 18 и 26 млрд. долара, а животозастрахователите ще трябва да платят между 3 и 8 млрд. долара, обясни тогава RMS.

Освен японските застрахователни компании, загуби заради катастрофата ще отчетат и европейските презастрахователи, като Münchener Rück, Swiss Re и Hannover Rück. За разлика от тях, германският застраховател Allianz остана на печалба въпреки че е имала разходи от 320 млн. евро именно заради опустошителното земетресение в Япония и последвалото цунами.

По-рано от Citigroup изчислиха, че щетите върху жилищата и инфраструктурата ще възлязат на 5-10 трлн. йени, докато от Barclays очакват икономически загуби за 15 трлн. йени (183,7 млрд. долара), или 3% от БВП на Япония. Сходни изчисления направиха и от Credit Suisse.

Междувременно стана ясно, че японската компания Tokyo Electric Power (TEPCO), оператор на авариралата атомна електроцентрала във Фукушима, официално е поискала държавна помощ, за да се справи с разходите си след ядрената авария, последвала земетресението и цунамито.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още