fallback

Борсите в Азия с нов спад

Под натиск днес попаднаха представителите на минния сектор и петролната индустрия

12:47 | 04.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето от водещите индекси на борсите в азиатско-тихоокеанския регион изгубиха позиции днес, като водещи при пониженията бяха представителите на минния сектор. Причина за това станаха някои корпоративни новини, които разочароваха пазарните участници, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific -ex Japan изгуби 1,3 на сто до 496 пункта днес, като това е най-ниската стойност на показателя от 19 април насам. И днес фондовият пазар в Япония остана затворен.

На борсата в Китай днес Shanghai Composite се понижи с 2,3 на сто, като повод за разпродажбите даде изявление на централната банка, че борбата с инфлацията е най-големият приоритет в монетарната политика. Това породи спекулации, че скоро може да има ново затягане на кредитния пазар.

Основните индекси в Хонконг и Сингапур – съответно Hang Seng и S&P/ASX 200, загубиха по 1,5 на сто в днешната сесия.

Сред основните губещи се наредиха представителите на добивния сектор, тъй като понижаващите се за трети ден цени на петрола пораждат очаквания за по-слаби корпоративни резултати.

Акциите на BHP Billiton отстъпиха с 0,8 на сто, докато вторият по големина производител на петрол и газ в Австралия – Woodside Petroleum, загуби 1,5 на сто от капитализацията си. Книжата на най-голямата компания за производство на метали в Китай – Jiangxi Copper, поевтиняха с 2,7 на сто.

За момента сезонът на отчетите не върви много положително за компаниите от регионалния азиатски индекс. Около 43% от тези, които са публикували резултатите си до 11 април, превишават очакванията на пазара. За сравнение, при глобалния индекс MSCI World този процент е 62.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още