fallback

Обещанията на Бернанке вдигнаха индексите в Азия

Оптимизмът се върна на пазарите в региона и заради някои силни корпоративни новини

12:26 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Мъж пред борсови котировки в Токио. Снимка: Ройтерс

Борсовите индекси на водещите пазари в Азия регистрираха ръстове в днешната сесия, като основна причина за това стана вчерашното изявление на ръководителя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке след двудневното заседание на институцията, посветено на монетарната политика.

Вчера Фед запази лихвения процент на рекордно ниското ниво от 0 до 0,25 на сто, а Бернанке отново категорично се ангажира, че централната банка ще направи всичко, което е необходимо, за да се стимулира икономическия растеж на САЩ.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повишава с 1,2 на сто до 139,5 пункта, което води показателя към най-високото му ниво на затваряне от 21 февруари насам.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 се повиши с 1,6 на сто до 9 850 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от опустошителното земетресение от 11 март досега. Ръстът на борсата в Токио дойде въпреки някои негативни данни за индустриалното производство през последния месец, които се дължат именно на природния катаклизъм.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,1 на сто днес, минимален ръст от 0,1 на сто регистрира и сингапурският индекс Straits Times.

На фона на преобладаващите позитивни настроения в региона, с отстъпление премина днешната сесия за индексите в Хонконг, Тайван и Китай. Най-значително отстъпи китайският водещ индекс – CSI 300, който се понижи с 1,5 на сто. Водещите индекси на другите два пазара – съответно Taiex и Hang Seng, отстъпиха с 0,1 и 0,35 на сто.

Сред добрите корпоративни новини от днес е отчетът на Hyundai Motor, който изведе акциите на компанията до ръст от 7,3 на сто до рекордните 250 500 вона за брой. Производителят на автомобили обяви ръст на печалбата си от близо 50 на сто на годишна база през първото тримесечие до 1,75 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:44 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още