fallback

Повишения на азиатските борси въпреки силния вторичен трус в Япония

Цените на азиатските акции отбелязаха ръст за трета поредна седмица

12:14 | 08.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Петъчната сесия донесе повишения на борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион въпреки силния трус с магнитуд 7,1, който разтърси Япония късно вчера. 

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 0,9% до 136,51 пункта, отбелязвайки най-високото си ниво от 9 март насам,. На 11 март Япония претърпя най-тежкото земетресение в своята история, което бе последвано от цунами и тежка авария в ядрената централа Фукушима-1.

Силно в днешната сесия се представиха акциите на инженерните и строителните компании заради очаквания, че ще спечелят от усилията за възстановяване на щетите от природните бедствия в Япония, пише Bloomberg.

Поскъпването на петрола до върхови за последните 30 месеца ценови нива и рекордните цени на златото дадоха на свой ред подкрепа за акциите на енергийните и минните компании.

MSCI Asia Pacific се е повишил с 0,9% над нивата си от миналия петък, а изминаващата седмица е третата поред, в която цените на азиатските акции се покачват. В средата на тази седмица водещият борсов индекс в Корея Kospi се повиши до исторически връх от 2 130,43 пункта, а индексите в развиващите се пазари в региона отбелязаха своите най-високи нива за последните три години.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 1,9% до 9 768,1 пункта, въпреки че губеше 0,6% в ранните часове на сесията. В Сеул Kospi добави 0,3% до 2 127,97 пункта, оставайки малко под историческия си връх от тази седмица.

Японската централна банка публикува днес месечния си доклад, в който посочва, че японската икономика ще остане под натиск, главно заради щетите, нанесени върху производствения сектор от земетресението на 11 март.

Според предварителните пазарни прогнози индустриалното производство в Япония се е свило с около 10% през март в сравнение с предходния месец. Акциите на оператора на АЕЦ Фукушима-1 – японската компания Tepco, поскъпнаха с 24% до 420 йени днес, след като вторичният трус късно снощи не засегна региона, в който се намира централата.

От 11 март насам обаче пазарната капитализация на компанията се е стопила с 80 на сто.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 добави 0,7% до 4 940,60 пункта, докато в Сингапур Straits Times нарасна с 0,1 на сто до 3 174,62 пункта. Акциите на сингапурския борсов оператор Singapore Exchange Ltd. поскъпнаха с 2,6%, след като австралийското правителство отхвърли офертата му за придобиване на фондовата борса в Сидни.

MSCI Asia Pacific се е понижил с 1,7% от началото на годината в сравнение с ръст от 6% за щатския S&P 500 и 1,8% за европейския индекс Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още