fallback

Смесени настроения на борсите в Азия след вдигането на лихвите в Китай

Акциите на оператора на АЕЦ Фукушима-1 паднаха до ново дъно при рекорден изтъргуван обем

12:39 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Поредните мерки за въвеждане на по-строга парична политика в Китай бяха последвани от смесени настроения на борсите в азиатския и тихоокеанския регион. 

Китайската централна банка вдигна вчера лихвените си проценти за четвърти път от октомври досега заради загрижеността на ръководството й за високата инфлация в страната.

Въпреки това борсовите индекси в Китай и Хонконг се повишиха, подкрепени от финансовите акции. Широкият китайски индекс Shanghai Composite нарасна с 1,1% до 3 001,36 пункта, а в Хонконг Hang Seng добави 0,6% до 24 285,10 пункта. Добре се представиха най-вече акциите от банковия сектор заради очаквания, че по-високите лихвени проценти ще увеличат техните лихвени приходи, пише Bloomberg.

Японският индекс Nikkei 225 обаче се понижи с 0,3% до 9 584,4 пункта, а в Южна Корея Kospi загуби 0,2% до 2 126,71 пункта, след като вчера скочи до рекордно високи нива. Акциите на оператора на АЕЦ Фукушима-1 Tepco паднаха с 6,9% при рекорден изтъргуван обем, след като стана ясно, че компанията за комунални услуги може да компенсира всяко домакинство, засегнато от кризата в авариралата централа.

Водещият индекс в Нова Зеландия NZX 50 прекъсна 15-дневната си печеливша сесия, като се понижи с 0,6% до 3 449,88 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 добави 0,3% до 4 912,90 пункта. Икономическите данни за Австралия от днес показаха, че ипотечното кредитиране се е свило силно през февруари в отговор на по-високите лихвени проценти и тежките щети от наводненията в страната в началото на тази година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,3% до 134,75 пункта, след като смени на няколко пъти посоката си на движение в днешната сесия. Най-губещи в състава му бяха акциите на компаниите за комунални услуги, начело с най-голямата компания от сектора в азиатския регион – японската Tepco.

Рекордните 303,1 млн. акции на Tepco бяха изтъргувани в днешната сесия, а цената им падна до 337 йени, което е най-ниската стойност от листването й преди 50 години. Пазарната й капитализация се е стопила с 84% от земетресението на 11 март, което предизвика цунами и редица аварии в ядрените реактори на централата във Фукушима.

От публикации в японските медии днес стана ясно, че Tepco може да обезщети с до 1 млн. йени (12 хил. долара) предварително всяко домакинство в близост до авариралата централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още