fallback

Южна Корея натрупа рекордно големи златно-валутни резерви

Доларовата равностойност на резервите на страната наближава 300 млрд. долара

11:30 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските страни са световни лидери по златно-валутни резерви. Снимка: sxc.hu

Златно-валутните резерви на Южна Корея нараснаха до нови рекордни нива през март, надминавайки доларовата си равностойност от предишните два месеца, предава AP.

Основният буфер на страната срещу възможни финансови сътресения трайно наближава 300 млрд. долара.

През март доларовата равностойност на официалните златно-валутни резерви възлиза на 298,62 млрд. долара. Това е с 950 млн. долара повече от предишния рекорд от 297,67 млрд. долара, поставен през февруари.

Резервите на Южна Корея паднаха до малко над 200 млрд. долара през ноември 2008 г., когато централната банка в страната използва част от тях, за да се бори с недостига на ликвидност, когато кредитирането пресъхна по време на световната финансова криза.

Оттогава насам обаче валутните резерви на Южна Корея се покачват стабилно. Резервите в чуждестранна валута са ключов инструмент на икономическата и парична политика за защита на местната валута от спекулативни атаки, а в същото време могат да се използват за осигуряване на ликвидност и засилване на финансовата система.

От централната банка на Южна Корея посочват, че поскъпването на еврото и други валути във валутния им резерв е причина за увеличаване на доларовата равностойност на част от резервите.

Южнокорейското правителство вижда в резервите си ключов инструмент за защита срещу финансова нестабилност. Азиатската страна е особено чувствителна след азиатската финансова криза от 1997-98, когато получи считаното за унизително от обществото международно спасяване.

Златно-валутните резерви на Южна Корея са до голяма степен инвестирани в ценни книжа и депозити, по данни на централната банка. По-малък процент от тях са вложени в специални права на тираж – специалната валута, която е под надзора на Международния валутен фонд (МВФ). Златото има най-малък дял.

Азиатските страни са световни лидери по златно-валутни резерви. Резервите на Южна Корея са седмите по големина в света след тези на Китай, Япония, Русия, Тайван, Бразилия и Индия в края на февруари, според централната банка, която не посочва дали тази класация се е променила през март.

Седем от първите десет страни с най-големи резерви през февруари са били в Азия.

Китай и Япония са с най-големите резерви в света. Китай, който публикува данни на тримесечие, има резерви за 2,8 трлн. долара в края на 2010 г. Международните валутни резерви на Япония възлизат на 1,09 трлн. долара в края на февруари, по данни на министерството на финансите в Токио.

Другите азиатски икономики сред първите в топ десет по резерви са Хонконг и Сингапур, според централната банка на Южна Корея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още