fallback

Борсата в Южна Корея отбеляза исторически връх

Индексът, обединяващ акциите в азиатския и тихоокеанския регион, без Япония, се повиши до най-високото си ниво от май 2008 година досега

12:45 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на акциите в Азия, като се изключи Япония, се върнаха до нивата си отпреди близо три години в днешната сесия въпреки запазващата се несигурност, свързана с последиците от ядрената криза в Япония, гражданските размирици в арабския свят и дълговите проблеми в Европа.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific ex. Japan се повиши с 0,6% до 489,10 пункта, което е най-високата му стойност от май 2008 г. насам.

В Южна Корея водещият борсов индекс Kospi нарасна с 0,7% до 2 121,01 пункта и отбеляза най-високото си ниво в исторически план. Малко по-рано днес стана ясно, че износът на страната през февруари е рекордно голям. Скокът в цените на акциите в Сеул дойде въпреки обезпокоителните данни за ускоряването на инфлацията до 4,7% на годишна база през февруари, което е най-високото й ниво за последните 29 месеца.

Това вероятно ще подтикне централната банка на Южна Корея към увеличение на лихвените проценти в страната, което обикновено се възприема като негативен знак от фондовите пазари. Износът на Южна Корея се повишава с 30,3% на годишна база до 48,6 млрд. долара, пише Bloomberg.

На положителна територия приключи сесията в Китай, където Shanghai Composite се повиши с 1,3% до 2 967,41 пункта, докато в Хонконг Hang Seng добави 1,2% до 23 802 пункта. Икономическите данни за Китай от днес показаха, че производственият сектор е ускорил темповете си на ръст през март, предвещавайки за силен ръст на икономиката през първото тримесечие.

Междувременно борсовата сесия в Токио завърши с понижения заради разпродажби при компаниите износителки. Японският индекс Nikkei 225 загуби 0,5% до 9 708,39 пункта. Акциите на оператора на авариралата АЕЦ Фукушима-1 поевтиняха с още 3,7% днес заради спекулации, че ще бъде приватизирана от правителството.

Цената им се е сринала с около 80% от земетресението на 11 март насам. Оценките сочат, че разходите на компанията за почистване на района около централата и за обезщетяване на засегнатите лица може да достигнат 11 трлн. йени (131,5 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още