fallback

Смесени настроения на борсите в Азия

Акциите на Tepco поевтиняха с 19% до най-ниското си ценово ниво в историята

12:25 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Отражение на мъж с маска върху електронно табло с котировките в Токио. Снимка: Ройтерс

Смесени настроения завладяха инвеститорите в азиатския и тихоокеанския регион в днешната борсова търговия, след като притесненията за икономическия растеж на Япония засенчиха добрите финансови резултати на компаниите в Китай и Хонконг.

Премиерът на Япония Наото Кан посочи в изявление днес, че правителството вече е в състояние на максимална бдителност заради аварията в АЕЦ Фукушима-1. Малко преди това стана ясно, че в почвата около атомната централа е открит плутоний.

Заради наплива от поръчки за продажба акциите на оператора на АЕЦ Фукушима-1 – енергийната компания Tepco, бяха спрени от търговия в Токио. В японската преса се появиха спекулации, че правителството обмисля национализация на Tepco, която се нуждае от около 25 млрд. долара, за да стабилизира финансите си след ядрената криза.

От Tepco съобщиха, че плутоният, открит в почвата около авариралата централа, не крие опасност за здравето на хората, но това не успя да успокои страховете.

Губещи в днешната сесия бяха и акциите на японските банки, след като от Goldman Sachs понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Япония, пише Bloomberg.

В същото време книжата на най-големия китайски производител на цимент Anhui Conch Cement поскъпнаха с повече от 5% заради по-силните от очакваното отчети за изминалата година.

Добре се представи и китайският партньор на BMW – автомобилната компания China Automotive Holdings, също заради силните си финансови резултати.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,1% до 133,48 пункта, след като в ранните часове на сесията отстъпваше с 0,9 на сто. През миналата седмица MSCI Asia Pacific постигна най-силното си представяне от ноември, но остава на отрицателна територия за годината.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,2% до 9 459,08 пункта. Анализаторите на Goldman Sachs понижиха прогнозите си за икономическия растеж на страната за тази година до 0,7% в сравнение с досегашните 1,3 на сто.

Икономическите данни за страната от днес показаха, че безработицата е паднала до най-ниското си равнище за последните две години през февруари, но вероятно ще тръгне отново нагоре през идните месеци заради последиците от земетресението на 11 март.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite загуби 0,9% до 2 958,08 пункта, а в Хонконг Hang Seng остава почти без изменение. На положителна територия обаче приключи сесията в Южна Корея, Тайван, Австралия и Нова Зеландия.

Акциите на Tepco поевтиняха с 19% до 566 йени за брой в днешната сесия, което е и най-ниското им ценово ниво в историята. Те са поевтинели със 74% от земетресението на 11 март насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още