fallback

Китай опитва да построи революционен ядрен реактор

В миналото Германия, Южна Африка и САЩ се отказват от идеята поради технически проблеми или липса на финансиране

13:36 | 25.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Докато инженерите в авариралата атомна централа във Фукушима се опитват да предотвратят разтапянето на ядрата на реакторите, инженери в Китай изграждат радикално нов тип реактор, който според някои експерти предлага по-безопасна ядрена алтернатива, пише New York Times.

Технологията ще бъде използвана в два реактора, разположени на полуостров в Жълто море, строителството на които се очаква да бъде одобрено въпреки нарастващите в цял свят опасения за целесъобразността на използването на ядрената енергия.

Вместо станалите причина за радиационно замърсяване в Япония конвенционални горивни блокове, тежащи по 180 килограма, в китайските реактори ще бъдат използвани стотици хиляди горивни елементи с размерите на билярдни топки, всяка от които ще е облечена в свой собствен защитен слой графит.

Покритието от графит регулира скоростта на ядрените реакции и е предназначена да гарантира, че ако реакторът трябва да бъде спрян при извънредна ситуация, реакцията бавно ще затихне от само себе си и няма да доведе до разтапяне.

Реакторите ще бъдат охлаждани от неексплозивен инертен газ – хелий, вместо от постоянен източник на вода – основен проблем с авариралите реактори в централата във Фукушима. За разлика от конвенционалните реактори, китайските са проектирани да се охлаждат постепенно сами, дори при повреда на охладителната система.

Ако проектът за изграждане на новите реактори се окаже успешен, през следващите години Китай планира да построи още дузина.

Използваната технология, известна като pebble-bed, не е нова. Германия, Южна Африка и САЩ са експериментирали с нея, преди да я изоставят поради технически проблеми или липса на финансиране.

Но както и в много други области на алтернативната енергия, включително слънчевите панели и вятърните турбини, Китай се опитва да създава технологии от ново поколение. Правителството в Пекин е платило за разработката на реакторите и ще покрие 30% от цената за изграждането им.

Въпреки кризата в Япония Китай планира да построи 50 нови реактора през следващите 5 години – повече от всички останали страни по света, взети заедно. Повечето от тези реактори ще бъдат с конвенционален дизайн.

Западните природозащитници са разделени по въпроса за безопасността на pebble-bed реакторите.

Според Томас Кочран, ядрен експерт от Natural Resources Defense Council, подобни реактори вероятно ще са по-малко опасни от сега съществуващите. „Като цяло, като архитектура изглежда, че тези реактори ще са по-сигурни, но не трябва да забравяме, че сигурността на една ядрена централа не е функция единствено на дизайна на реакторите, но и на нейната поддръжка“, казва той.

Greenpeace отхвърля идеята за pebble-bed реакторите с аргумента, че никоя ядрена технология не може да бъде напълно сигурна. Според Хайнс Смитъл, ядрен експерт на организацията, покриването на горивните елементи с графит значително ще увеличи обема на ядрените отпадъци от централата. Той все пак признава, че те ще са по-малко радиоактивни от изразходваните уранови блокове, които се използват в конвенционалните реактори.

Германия започна разработката на подобни реактори още през 60-те години на миналия век. Единственият построен реактор обаче беше затворен след инцидент, причинен от повредена горивна топка, при който беше отделено малко количество радиация. По стечение на обстоятелствата, това се случи едва 9 дни след аварията в Чернобил през 1986 г. и така предреши съдбата на проекта.

До лятото на 2010 г. Южна Африка също опитваше да създаде pebble-bed реактор, но се отказа поради затруднения с финансирането на проекта.

В САЩ програмата за разработване на pebble-bed реактори беше прекратена след инцидента в ядрената централа Three Mile Island през 1979 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още