fallback

Китай ограничава още банковото кредитиране

Централната банка в Пекин увеличи за трети път през тази година минималните задължителни резерви на банките

15:10 | 18.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Силната инфлация и рисковете от прегряване на китайската икономика накараха централната банка на Китай да предприеме поредните мерки за ограничаване на банковото кредитиране в страната.

За тази цел паричната институция увеличи за трети път от началото на тази година резервите, които банките трябва да държат като депозит при нея.

По този начин централната банка сигнализира, че високата инфлация носи по-големи рискове за китайската икономика, отколкото последиците от тежкото земетресение и ядрената криза в Япония, пише Bloomberg.

Делът на депозитите, които китайските банки трябва да държат като минимални задължителни резерви при централната банка, се увеличава с половин процентен пункт от 25 март.

Това означава, че за големите банки той ще достигне 20%. Данни за това какви са резервите за по-малките банки не се публикуват.

Китайското правителство обяви овладяването на инфлацията за най-важната си икономическа цел за тази година. Растящите цени на жилищата и цените могат се цитират като рискове пред социалната стабилност в страната.

Много от динамично развиващите се икономики в Азия предприеха редица стъпки за затягане на паричната си политика, като Индия увеличи основните си лихвени проценти вчера.

Според анализатори в рамките на две седмици Китайската централна банка също ще увеличи лихвените си проценти.

Годишната инфлация в Китай достигна 4,9% през февруари, докато цените на едро скочиха със 7,2% на годишна база. Целта на правителството е да ограничи инфлацията в Китай до 4% през тази година.

Задължителните резерви са депозити, които търговските банки са задължени да държат в централната банка, без да могат да ги използват за кредитиране. Увеличаването им дава възможност да бъде ограничен обемът на новите заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Азия виж още