fallback

Икономическите загуби от земетресението в Япония може да достигнат $183 млрд.

Загубите вероятно ще са по-малки от нанесените от земетресението в Кобе през 1995 г., тъй като в засегнатите региони има по-малко офис сгради, търговски съоръжения и магистрали

11:16 | 14.03.11 г.

Снимка: БТА

Икономическите загуби в японските региони, които бяха засегнати от земетресението, ще достигнат между 14 трлн. и 15 трлн. йени (171-183 млрд. долара), на базата на информация, налична към днешна дата, изчисляват от Credit Suisse, цитирани от Ройтерс.

Главният икономист на Credit Suisse Хиромичи Ширакава посочва, че икономическите загуби в засегнатия от земетресението североизточен регион на страната вероятно ще бъдат „малко по-малко от 40%“ от 40-те трлн. йени общи икономически загуби, отчетени след земетресението в Кобе през 1995 г.

Ширакава обяснява, че загубите, причинени от земетресението в петък, вероятно ще са по-малки заради по-малкия брой офис сгради, търговски съоръжения и магистрали в засегнатите региони.

Японските застрахователи и глобалните презастрахователни компании може да получат искове за до 2,8 трлн. йени (34 млрд. долара), свързани със земетресението, сочат отделни предварителни изчисления от AIR Worldwide, цитирани от Bloomberg.

Стойността е в горната граница на прогнозата и не включва щетите от цунамито, последвало земетресението на 11 март. AIR работи по изчислението на застрахователните загуби, свързани с вълните, залели североизточните префектури Мияги, Фукушима, Ибараки и Ивате, казва Джаянта Гуин, старши вицепрезидент проучвания.

„Според нашите изчисления само в тези четири префектури на участъка от брега до 3 км навътре в сушата има застраховани имоти на стойност около 24 млрд. долара“, казва Гуин. „Бихме желали да приключим анализа си на щетите от цунамито, защото те ще бъдат много значителна част.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още